Amerikaanse presidentsverkiezingen: jonge stemmers neigen steeds vaker naar Trump, maar komen ze stemmen?

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komende november is er een opmerkelijke ommekeer bezig. Steeds meer jonge stemmers, die de voorbije jaren vaak een voorkeur hadden voor Joe Biden, lijken Donald Trump te kiezen boven de zittende president Biden. Het is echter maar de vraag of zij ook zullen komen opdagen in het kieslokaal. Traditioneel is dat namelijk een leeftijdscategorie waarvan velen thuis blijven tijdens verkiezingen in de Verenigde Staten.

In het nieuws: In de aanloop naar de razend spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november 2024 gaat er uiteraard veel aandacht naar verschillende peilingen. Recent is daar een opvallende trend in naar voren gekomen. Zo zouden de verwachten kandidaten Donald Trump en Joe Biden bij Millennials en Gen Z-stemmers ongeveer gelijk liggen.

  • Dat de Republikeinse Donald Trump even goed peilt als de Democratische Joe Biden is best opvallend. In 2020 had Biden in die twee leeftijdsgroep nog een voorsprong van bijna 20 procentpunten op Trump.
  • Een onderzoek van Marist Poll bij Gen Z en Millennials gaf Trump 2 procent meer. In een recente peiling van New York Times, met medewerking van Siena College Poll, lag Biden 1 procent voor bij Gen Z en had Trump 1 procent meer bij Millennials.
  • Maar: Deze cijfers moeten wel met een korrel zou genomen worden. De afgelopen jaren is al heel vaak bewezen dat verkiezingen in de Verenigde Staten heel moeilijk te voorspellen zijn in peilingen.

Opkomst

Dat Donald Trump zo goed scoort bij jongere stemmers is uiteraard een opsteker. Toch is het helemaal niet zeker of hij die stemmen ook zal kunnen verzilveren op 5 november. Uit gegevens van Election Lab van de Universiteit van Florida blijkt dat de afgelopen 34 jaar de opkomst van kiezers tussen 18 en 29 jaar bij Amerikaanse presidentsverkiezingen slecht één keer de 50 procent heeft overschreden. Dat gebeurde in 2020, toen zij mee Biden aan de overwinning hielpen in enkele cruciale staten. Traditioneel zijn het vooral oudere kiezers die in groten getale naar de stembus trekken.

  • Ironisch genoeg zijn het juist de Republikeinen die het op veel plaatsen moeilijk hebben gemaakt voor jonge kiezers om te stemmen. Zo geldt in Idaho bij de volgende verkiezingen een universiteits-ID niet langer als geldig identiteitsbewijs om te gaan stemmen. In Texas probeerden de Republikeinen zelfs stembureaus op universiteiten te verbieden, maar dat wetsvoorstel is er uiteindelijk niet doorgekomen.
Meer