Amerikaanse overheid schikt met slachtoffers misbruikschandaal Larry Nassar, ploegarts van de nationale turnploeg

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een schikking bereikt met zo’n 100 vrouwelijke gymnastes die misbruikt werden door Larry Nassar, de voormalige ploegdokter van het nationale turnteam. De slachtoffers ontvangen een totale schadevergoeding van 138,7 miljoen dollar (130 miljoen euro).

Context: Nassar pleegde jarenlang misbruik van jonge turnsters, terwijl de FBI ondanks talloze klachten geen actie ondernam. In 2017 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar.

  • De gymnastes klaagden de FBI aan wegens nalatigheid, omdat de federale instantie weigerde om hen te ondervragen toen ze al in 2015 over Nassars misbruik spraken. Hierdoor kon Nassar nog langer zijn gruweldaden voortzetten.

In het nieuws: Over die klachten tegen de FBI is nu een uitspraak gedaan. Hoewel de gymnastes aanvankelijk samen 1 miljard dollar eisten, is er nu een akkoord bereikt over een schadevergoeding van 138,7 miljoen dollar (130 miljoen euro).

1 miljard dollar

Het totale bedrag dat de slachtoffers nu hebben ontvangen bedraagt ​​ongeveer 1 miljard dollar. In 2018 betaalde de Michigan State University, waar Nassar werkzaam was, al 500 miljoen dollar. In 2021 volgde nog eens 380 miljoen dollar van USA Gymnastics en het Amerikaanse Olympisch & Paralympisch Comité.

  • De zaak-Nassar heeft geleid tot grote hervormingen binnen de Amerikaanse turnwereld en bij de FBI. Er zijn strengere protocollen ingevoerd om misbruik te voorkomen en te bestrijden, en er is meer aandacht voor de veiligheid van atleten.
  • HBO (At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal) en Netflix (Athlete A) maakten beiden een veel geprezen documentaire over de zaak.