Honderden Amerikaanse klachten over Tesla’s die plotseling remmen op de snelweg

Honderden Amerikaanse klachten over Tesla’s die plotseling remmen op de snelweg
Amerikaanse overheid ontvangt honderden klachten over Tesla’s die plotseling remmen. (Getty Images)

Meer dan 750 Tesla-eigenaren hebben geklaagd bij de Amerikaanse overheid dat hun auto’s, die zelfstandig kunnen rijden, op hoge snelheid plotseling remmen. De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft Tesla gevraagd om uiterlijk 20 juni met een reactie op de remproblemen te komen.

Meldingen van “fantoomremmen” doken afgelopen najaar voor het eerst op, toen Tesla gedwongen werd om versie 10.3 van zijn Full Self-Driving software terug te draaien, vanwege problemen met waarschuwingen voor botsingen en het zelfstandig remmen van het systeem.

Maar na het terugdraaien van de update nam het aantal klachten aanzienlijk toe. “Klagers melden dat een snelle vertraging kan optreden zonder waarschuwing, willekeurig en vaak herhaaldelijk tijdens het rijden”, aldus de NHTSA. 

Het probleem lijkt herleid te kunnen worden naar het automatische noodremsysteem van Tesla. Sommige bestuurders zeiden dat schaduwen en tegemoetkomende auto’s leiden tot plotselinge remacties.

“Sommige vertragingen zijn klein en ongevaarlijk. Anderen zijn ronduit gevaarlijk, waarbij de auto vol op de rem trapt. Omdat het plotselinge remmen je passagiers en alle auto’s achter je de stuipen op het lijf jaagt, kan ik de automatische piloot niet in het verkeer gebruiken”, zegt Tesla-eigenaar Paul Reddy tegen The Verge.

Nog geen meldingen van dodelijke ongelukken

Het NHTSA begon als reactie op het nieuws in februari van dit jaar met een onderzoek naar het zogenaamde “fantoomremmen” van de Tesla’s modellen 3 en Y. Veel auto-eigenaren schrijven in hun klachten aan de organisatie dat ze vrezen voor kop-staartbotsingen op de snelweg. Ze vertellen dat hun voertuigen onverwachts en gewelddadig op de rem trappen.

“Tot op heden zijn er geen meldingen van botsingen, verwondingen of dodelijke ongelukken als gevolg van dit probleem”, zegt het agentschap.

De onderzoekers hebben Tesla tot 20 juni de tijd gegeven om interne rapporten met betrekking tot de autopiloot te delen met het agentschap. De automaker riskeert een boete van 115 miljoen dollar als het niet op tijd antwoordt.

Het probleem van het onverwachte remmen is mogelijk terug te voeren op het besluit van Tesla om enkele radarsensoren uit de modellen 3 en Y te verwijderen. De beslissing kwam nadat Musk publiekelijk de wens had geuit om uitsluitend op camera’s te vertrouwen om het geavanceerde bestuurssysteem van de auto aan te sturen.

Critici zeggen dat het bedrijf bereid is om zijn klanten te laten testen wat in wezen een onvoltooide versie is van een product.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.