Amerikaanse oliereserves op laagste niveau in 38 jaar, maar worden ze nog ooit aangevuld?

Amerikaanse oliereserves op laagste niveau in 38 jaar, maar worden ze nog ooit aangevuld?
Getty Images

De Amerikaanse oliereserves – Strategic Petroleum Reserve (SPR) – bevinden zich op hun laagste niveau sinds 1985. Nooit eerder werd meer olie uit die reserves gehaald om de prijzen aan de pomp te stabiliseren dan onder de regering Biden. De SPR opnieuw aanvullen wordt steeds opnieuw uitgesteld vanwege “marktcondities”, lees: te hoge marktprijzen. Maar hebben de VS de SPR nog nodig?

Waarom is dit belangrijk?

De Strategic Petroleum Reserve (SPR) is 's werelds grootste voorraad ruwe olie en bestaat voornamelijk om de impact van verstoringen in de aanvoer van aardolieproducten te reduceren. Deze strategische olievoorraden worden opgeslagen in enorme ondergrondse locaties langs de kustlijn van de Golf van Mexico. De omvang van de SPR (opslagcapaciteit van 714 miljoen vaten) maakt het een belangrijke afschrikmiddel tegen het afsluiten van olie-import. Het is daarom een belangrijk instrument in het buitenlands beleid.

Het vangnet van de SPR heeft aan belang ingeboet

In het nieuws. De Amerikaanse SPR (gele lijn) staat op haar laagste niveau sinds 1985. Het aanvullen van 300 miljoen vaten tegen 80 dollar per vat (rode lijn) zou 24 miljard dollar kosten. Maar de Verenigde Staten hebben geen plannen in die richting, omdat de SPR als vangnet minder nodig is dan in de jaren ’70.

Zoom in. De huidige voorraadniveaus hebben enige ongerustheid veroorzaakt. Een niet volledig gevulde SPR zou de VS kwetsbaar maken voor de meedogenloze oliestaten in het Midden-Oosten en globale aanbodstekorten.

  • De Verenigde Staten startten de petroleumreserve in 1975 om aanbodverstoringen op te vangen, nadat de olietoevoer was onderbroken tijdens de oliecrisis van 1973-1974.
  • Sinds haar aantreden op 6 januari 2021 heeft de regering Biden 291 miljoen vaten olie uit de SPR gehaald. Dat gebeurde vooral om in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen de prijs aan de pomp te stabiliseren.
  • Eerdere presidenten hebben de reserve drie keer aangesproken, maar nooit op zo’n grote schaal als Biden.
  • Volgens experts zorgt het aanspreken van de SPR slechts voor marginale prijsverschillen bij de eindgebruiker.
  • Een in maart 2020 door de regering Trump aanbevolen aankoop om de reserves aan te vullen, werd door de Democraten onderuitgehaald. Zij noemden het een zoveelste ‘bail-out voor Big Oil’. Olie noteerde toen aan 24 dollar per vat, minder dan een derde van de huidige prijs.

Aanvullen van de reserves dreigt jaren in beslag nemen

Zoom out. Het aanvullen van de reserves dreigt jaren in beslag nemen. Maar dat is geen probleem, omdat de SPR voor de VS niet langer cruciaal zijn.

  • Toen de SPR werd opgericht, bevonden de Verenigde Staten zich in een energiecrisis, waarbij het land 8,4 miljoen vaten olie per dag oppompte en daar bovenop 4,1 miljoen vaten per dag importeerde, volgens gegevens van het EIA.
  • Sinds 2020 zijn de VS een netto-exporteur van olie. Vorig jaar werden dagelijks gemiddeld 9,58 miljoen vaten per dag geëxporteerd, terwijl 8,32 miljoen vaten per dag werden geïmporteerd. Hoewel nog steeds een nuttige reserve – iets wat consumenten en de regering Biden ondervonden toen de vraag na de COVID-pandemie sneller terugkwam dan het aanbod – heeft de SPR toch aan belang ingeboet.

Nog tientallen jaren leeg, zo niet voor altijd

Conclusie. De Verenigde Staten hebben de SPR vandaag minder nodig dan in de jaren ’70. De prijzen van ruwe olie zullen misschien nooit genoeg dalen om de overheid tot aankoop te verleiden. Zelfs als de overheid de stocks wil bijvullen, zal het waarschijnlijk tientallen jaren duren voordat ze weer op maximumcapaciteit zijn. Al deze factoren wijzen erop dat de SPR waarschijnlijk nog tientallen jaren matig gevuld zal blijven, zo niet voor altijd.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.