Een in elkaar geklapte vraag, een dieprode olieprijs en vragen over de opslagcapaciteit van Amerikaanse ruwe olie: het zijn spannende weken op de oliemarkt. De prijs van de WTI, het standaardcontract voor de Amerikaanse oliemarkt, danst momenteel op en neer met de berichtgeving over die opslagmogelijkheden.
Kunnen de Verenigde Staten een opslagplaats vinden voor al die onverwerkte olie? Dat is de vraag op de Amerikaanse oliemarkt. Daar steeg de prijs van West-Texas Intermediate, Amerikaanse olie, met 30 procent na enkele weken van dieprode cijfers.
Creatief met olie
De vraag naar olie is nog steeds in vrije val. Als het over de WTI gaat, dan blijkt er vooral veel ongerustheid over de opslagcapaciteit van de VS. Nu blijkt dat de toestand (nog) niet zo dramatisch is als eerst gedacht, klimt de prijs ietwat uit zijn diepe dal.
De centrale olie-opslaghub van de VS bevindt zich in Cushing, Oklahoma. Momenteel is daar al tweederde van de totale opslagcapaciteit uitgeput. Tegen eind mei zouden daar 85 miljoen vaten olie opgeslagen moeten liggen en is de hub vol.
Ook aan de golfkust, aan de grens met Mexico, ligt nog ruimte voor olie. De Strategic Petroleum Reserve (SPR), de grootste opslagplaats van de VS, heeft ruimte voor 713,5 miljoen olievaten, in ondergrondse zoutmijnen. Maar midden april zaten ook die mijnen vol.
Aangezien raffinaderijen momenteel ook geen ruimte hebben, nemen producenten hun toevlucht tot olietankers op zee. Er zou een 130 miljoen vaten voor de kust van de Verenigde Staten drijven.
Dat die creatieve oplossingen er zijn, had wel een duidelijk effect op de prijs, die dertig procent omhoog veerde. Toch compenseert die remonte niet voor de crash van de afgelopen weken. De prijs voor een vat olie op de WTI hing op het moment van schrijven rond de 16 dollar, in vergelijking met 60 dollar per vat aan het begin van het jaar.
Europa
Dat is natuurlijk Amerikaanse olie. In Europa kijken we vooral naar de Brent Crude-index. Ook daar zijn de prijzen echter fel gedaald, zij het aan een trager tempo dan de WTI.
Wat betekent dat voor u aan de pomp? Eerder weinig. Het is zeker zo dat de olieprijs gezakt is, maar in België betaalt u vooral veel taksen op brandstoffen. Die dalen niet dankzij het omgekeerd cliquetsysteem. Daarbij stijgen de belastingen wel mee bij een prijsstijging, maar zakken ze niet mee bij een daling.