Amerikaanse minister van Defensie Hegseth bezoekt Panama wegens zorgen over Chinese invloed

Amerikaanse minister van Defensie Hegseth bezoekt Panama wegens zorgen over Chinese invloed
Mauricio Valenzuela/picture alliance via Getty Images

Key takeaways

  • Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth brengt een bezoek aan Panama City voor de 2025 Centraal-Amerikaanse veiligheidsconferentie.
  • De VS maken zich zorgen over de toenemende buitenlandse invloed in de regio, met name van China
  • De VS behouden toegang tot het Panamakanaal door militaire oefeningen en diplomatieke inspanningen.

Centraal-Amerikaanse veiligheidsconferentie

Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth begint volgende week aan een reis, met een eerste stop in Panama City voor de Centraal-Amerikaanse veiligheidsconferentie van 2025 (CENTSEC). Hij zal bilaterale ontmoetingen hebben met hoge civiele, militaire en veiligheidsleiders van partnerlanden, met als doel de relaties te versterken en een gedeelde visie op vrede en veiligheid op het westelijk halfrond te bevorderen. Na CENTSEC zal Hegseth een bezoek brengen aan Eglin Air Force Base (Florida) om in contact te komen met dienstleden en het leiderschap van de 7th Special Forces Group.

Buitenlandse invloed Panamakanaal

Deze reis legt de nadruk op de toenemende strategische focus van de VS op Panama, gedreven door bezorgdheid over de groeiende buitenlandse invloed, met name van China, in de regio. De VS is vastbesloten om de toegang tot het Panamakanaal, een cruciale waterweg voor de wereldhandel, te behouden. De huidige militaire oefeningen van de VS in Panama onderstrepen deze toewijding.

Vorige overeenkomsten tussen VS en Panama

Eerder dit jaar voerde Hegseth gesprekken met de president en minister van Openbare Veiligheid van Panama. Tijdens zijn gesprek met de minister benadrukte hij de prioriteit van het beschermen van de Amerikaanse nationale veiligheidsbelangen, waaronder het garanderen van ongehinderde toegang tot het Panamakanaal en het voorkomen van buitenlandse inmenging. De VS hebben de controle over het kanaal in 1999 overgedragen aan Panama na een verdrag dat in 1978 door het Congres was geratificeerd. De regering Trump heeft echter haar bezorgdheid geuit over de groeiende Chinese betrokkenheid via haar Belt and Road Initiative, dat zij als roofzuchtig en destabiliserend beschouwt. President Trump verklaarde dat hij van plan was om de controle over het kanaal terug te vorderen, met het argument dat de oorspronkelijke overeenkomst was geschonden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00