Amerikaanse marine bereidt zich voor op hypersonische bedreigingen met Patriot onderscheppingsraketten


Key takeaways

  • De Amerikaanse marine rust enkele schepen uit met Patriot onderscheppingsraketten om de groeiende hypersonische wapencapaciteit van China tegen te gaan.
  • De zeer wendbare PAC-3 MSE onderscheppingsraketten worden overwogen voor de marine, gedreven door de verwachting dat China hypersonische wapens zal inzetten die schepen in de Stille Oceaan tot zinken kunnen brengen.
  • De eerste tests op een gesimuleerd marineplatform waren succesvol, maar verdere ontwikkeling en meer tests zijn nodig voordat ze op echte schepen kunnen worden ingezet.

Bezorgdheid over China’s groeiende vermogen om hypersonische wapens te gebruiken, zet de Amerikaanse marine ertoe aan om sommige schepen uit te rusten met Patriot onderscheppingsraketten. Dat meldt het persagentschap Reuters. Deze stap is ingegeven door de verwachting dat China hypersonische wapens zal inzetten die schepen in de Stille Oceaan tot zinken kunnen brengen. De zeer wendbare Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) onderscheppingsraketten, die voornamelijk worden gebruikt door het Amerikaanse leger, worden overwogen voor de marine.

Toenemende spanningen

Deze beslissing wordt genomen te midden van de escalerende spanningen in de Indo-Pacific regio nu China zijn leger snel moderniseert. Recente succesvolle raketverdedigingsinspanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten hebben de interesse in het versterken van de zeeverdediging tegen geavanceerde dreigingen verder aangewakkerd. De vraag naar PAC-3 interceptors is groot en overstijgt de huidige productiecapaciteit. Dit heeft geleid tot discussies over het uitbreiden van de productielijnen en mogelijke joint ventures met bondgenoten zoals Japan.

Massaal PAC-3-raketten kopen

Hoewel het exacte aantal PAC-3 interceptors dat de marine nodig heeft onzeker blijft, is er veel interesse van zowel binnenlandse als buitenlandse regeringen. Het Amerikaanse leger wil de komende jaren ruim twee keer zoveel PAC-3-raketten kopen in vergelijking met vandaag. Om aan deze stijgende vraag te voldoen, stelt Lockheed Martin, de fabrikant van de PAC-3, een nieuwe productielijn voor raketzoekers voor in Florida, als aanvulling op de bestaande productie van Boeing.

Testen en ontwikkeling

De PAC-3 heeft zijn effectiviteit bewezen tegen manoeuvrerende hypersonische raketten in Oekraïne en de marine gelooft dat het zijn bestaande raketafweersystemen, die nog moeten worden getest tegen dergelijke geavanceerde bedreigingen, aanzienlijk kan verbeteren. De eerste tests op een gesimuleerd marineplatform waren succesvol, maar verdere ontwikkeling is nodig voordat het op echte schepen kan worden ingezet. De marine benadrukt dat er meer tests nodig zijn, waaronder het lanceren van PAC-3 MSE vanaf een schip en het valideren van de communicatie met het SPY-1 radarsysteem.

Tegenmaatregelen tegen Chinese dreigingen

Het Amerikaanse leger heeft al nieuwe wapens en strategieën geïmplementeerd in de Indo-Pacific regio om China af te schrikken. Dit omvat tegenmaatregelen tegen de meest geavanceerde ballistische antischipraketten van Peking, zoals de DF-27, die voor zijn manoeuvreerbaarheid gebruikmaakt van een hypersonisch glijvoertuig. Hoewel de PAC-3 een kleiner bereik heeft dan de SM-6 raketten van de marine en geen doelen in de ruimte kan raken, is het door zijn wendbaarheid en “hit to kill” vermogen bijzonder effectief tegen snelle, manoeuvrerende ballistische raketten.

Inzichten van experts en strategische implicaties

Experts zijn van mening dat de unieke eigenschappen van de PAC-3 een aanvulling zijn op bestaande marineraketsystemen door een extra verdedigingslaag te bieden tegen geavanceerde Chinese dreigingen. Deze stap weerspiegelt een groeiende erkenning binnen het Amerikaanse leger van de noodzaak om zich aan te passen aan de veranderende capaciteiten van China en een strategische voorsprong te behouden in de Indo-Pacific regio.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.