Amerikaanse grootbanken delen binnenkort de resultaten: wat mogen we verwachten?

Amerikaanse grootbanken delen binnenkort de resultaten: wat mogen we verwachten?
(Getty Images)

Zes Amerikaanse grootbanken publiceren deze en volgende week hun kwartaalcijfers. Volgens analisten kunnen er grote winnaars en grote verliezers zijn. Wat kunnen we verwachten?

Waarom is dit belangrijk?

De resultaten van de banken gelden als een belangrijke economische indicator, vooral wat de vraag naar leningen betreft. Zeker sinds de start van het verstrakkende geldbeleid door Fed. Een ander belangrijk element in de resultaten: wat is de impact van de bankencrisis?

In het nieuws: De Amerikaanse grootbanken delen de komende twee weken hun resultaten.

  • JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo openen vrijdag al de boeken. Goldman Sachs en Bank of America volgen volgende week dinsdag, en woensdag is het dan de beurt aan Morgan Stanley.

Economische indicatoren

Inzichten: De resultaten van de banken zijn een belangrijke indicator om te weten hoe het gesteld is met de Amerikaanse economie.

  • Ten eerste zijn er de toelichtingen van de CEO’s van die banken, die vaak vol met prognoses over de economische situatie zitten. Ten tweede kunnen waarnemers aan de hand van de kredietactiviteit de evolutie van de economische groei inschatten.
    • Hoe meer leningen bedrijven en huishoudens bij deze banken afsluiten, hoe meer de economie naar verwachting zal aantrekken. Neemt de vraag naar leningen af, dan kunnen we kortom een vertraging verwachten.
  • De Fed is nu al meer dan een jaar de rentes aan het verhogen. In die context zijn de kwartaalresultaten van de banken een belangrijke maatstaf om te zien welk effect de gestegen rentes hebben op de vraag naar leningen en, meer in het algemeen, op de economie.
  • Niet onbelangrijk: vorige maand bevond de bankensector zich in woelig vaarwater na het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank. Als gevolg daarvan zijn de deposito’s van de klanten afgenomen en geven banken naar verluidt minder gemakkelijk leningen.
    • Daarom zijn deze resultaten nog belangrijker: om te achterhalen wat de impact van de bankencrisis is op onder meer de liquiditeit, deposito’s en kredietverstrekking.
    • Shorters liggen hoe dan ook op de loer. Tegenvallende resultaten kunnen de aandeelhouders naar de uitgang doen vluchten.

Wat mogen we verwachten?

De essentie: zullen de winsten krimpen?

  • De winsten van deze zes banken zullen naar verwachting gemiddeld 10 procent lager uitvallen dan een jaar geleden. Dat meldt het analysebedrijf Refinitiv aan het persagentschap Reuters.
  • Positieve kanttekening: de grootbanken konden profiteren van de leegloop bij de kleinere banken. Die klanten hebben zich tot de grote banken gewend, waardoor ze een voorraad goedkoop geld hebben.
    • Dat heeft een positief effect op de nettorentebaten – het verschil tussen de rente die de financiële instellingen krijgen op de kredieten en die die ze betalen op de spaardeposito’s – van de grootbanken. Die marge zal naar verwachting gemiddeld 30 procent hoger liggen dan een jaar geleden.
    • Het traditionele verdienmodel zal waarschijnlijk JPMorgan het meeste opbrengen. Die bank zou daarom de grote winnaar van het resultatenseizoen (bij de financiële instellingen) kunnen zijn, met een winststijging van 30 procent (en +36 procent marge wat de rentebaten betreft).

Meer geld, maar gaat dat rechtstreeks in de kas van de banken?

  • Analisten, zoals David Chiaverini van Wedbush, geciteerd door Reuters, verwachten dat banken defensiever zullen worden, bijvoorbeeld door meer geld opzij te zetten (zoals ze nu al enkele maanden doen). Ze kunnen ook hun kredietbeleid herzien: dat zal gevolgen hebben voor hun inkomsten uit kredietverstrekking, maar zou hun liquiditeit moeten verhogen.
  • Zij verwachten ook dat de totale vraag naar leningen zal blijven dalen door de hogere rentetarieven.

Slechte tijden voor de beleggingswereld

  • De banken zullen naar alle waarschijnlijkheid minder inkomsten putten uit het beleggingssegment, zoals investeringen voor klanten en fusies en overnames voor bedrijven, alsook de eigen handelsactiviteiten. Dat ondanks de stijgende koersen op Wall Street in het voorbije kwartaal.
  • Goldman Sachs (de totale winst zou met 20 procent kunnen dalen) en Morgan Stanley zouden het zwaarst worden getroffen.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.