Amerikaanse beurzen sloten februari positief af ondanks handelsspanningen

Amerikaanse beurzen sloten februari positief af ondanks handelsspanningen
Wall Street – (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)

Key takeaways

  • De Amerikaanse beurzen veerden vrijdag op en sloten februari positiever af.
  • Veel sectoren die tijdens de recente neergang aanzienlijke verliezen hadden geleden, vertoonden vrijdag tekenen van herstel.
  • De consumentenbestedingen krompen in januari, waarbij zorgen over de aanhoudende inflatie en de vrees voor de tarieven van Trump het consumentenvertrouwen beïnvloedden.

Beursherstel

De Amerikaanse beurzen veerden vrijdag op en sloten februari positiever af na een maand die werd gekenmerkt door economische onzekerheid en zorgen over het handelsbeleid van president Trump. De S&P 500 steeg met 1,6 procent, waarmee de verliezen van de maand werden afgezwakt en het de slechtste prestatie sinds december in plaats van april werd. Deze ommekeer volgde op vijf dagen van daling, die werden toegeschreven aan zwakker dan verwachte economische rapporten en zorgen over de tarieven van Trump, die de index eerder van zijn recordhoogte van vorige week hadden gedrukt.

Opleving aandelenmarkt

De Dow Jones industrial average steeg ook met 1,4 procent, terwijl de Nasdaq composite met 1,6 procent steeg. Met name veel sectoren die tijdens de recente neergang aanzienlijke verliezen hadden geleden, toonden vrijdag tekenen van herstel. Nvidia, een prominente speler in de AI-technologiesector, steeg met 3,9 procent na de daling van donderdag. Zelfs Bitcoin veerde op tot boven 84.000 dollar, nadat het eerder op de dag onder 79.000 dollar was gedoken.

De opleving van de aandelenmarkt volgde op een economisch rapport dat vrijdagochtend werd gepubliceerd en dat een gemengd beeld gaf van de Amerikaanse economie. Terwijl de inflatie tekenen van matiging vertoonde, wat overeenkomt met de verwachtingen van economen en de Federal Reserve mogelijk ruimte geeft om de rente later dit jaar te verlagen, krompen de consumentenbestedingen in januari. Deze daling van de consumentenbestedingen is zorgwekkend, omdat deze ondanks de hoge rentetarieven een belangrijke motor van de economische groei zijn geweest.

Zorgen over handelsbeleid

Het consumentenvertrouwen is aangetast door de aanhoudende inflatie, ook al is deze gedaald na de piek in 2022, en door de vrees dat de tarieven van Trump de kosten van levensonderhoud verder kunnen doen stijgen. Hoewel Wall Street hoopt dat de tarievenretoriek van Trump vooral een onderhandelingstactiek is en dat hij uiteindelijk zal terugkrabbelen, blijkt uit recente berichten dat zijn uitspraken de Amerikaanse consumenten er al toe hebben aangezet om te anticiperen op een hogere inflatie in de toekomst. Dit anticiperende gedrag zou de economische groei kunnen belemmeren, zelfs zonder de invoering van tarieven.

De onzekerheid rond het handelsbeleid, deregulering en andere mogelijke beleidsverschuivingen heeft ertoe geleid dat sommige analisten zich zorgen maken over het afbrokkelen van het vertrouwen in de markt. Economen van Bank of America stelden dat als de markt de acties van Trump niet gunstig vindt voor bedrijven, het vertrouwen van investeerders verder zou kunnen afnemen. Het is echter belangrijk om op te merken dat de daling van de consumentenbestedingen in januari ook kan worden toegeschreven aan factoren zoals slechte weersomstandigheden en andere tijdelijke onregelmatigheden.

Positieve ontwikkelingen voor Amerikaanse bedrijven

Ondanks deze onzekerheden werden de winsten van vrijdag gedreven door een aantal individuele bedrijven die de verwachtingen overtroffen. AES, een energiebedrijf, rapporteerde aanzienlijk hogere winsten dan verwacht, waarbij de CEO de sterke vraag van AI-datacenters en nieuwe Amerikaanse productiefaciliteiten benadrukte. De aandelenkoers van Signet Jewelers steeg ook na de overname van een belang van bijna 10 procent door investeringsmaatschappij Select Equity Group, die het bedrijf heeft opgeroepen om een verkoop te overwegen of andere strategieën om de waarde van het aandeel te verhogen. De aandelenkoers van Dell daalde echter ondanks het feit dat het bedrijf meer winst rapporteerde dan verwacht, maar achterbleef bij de omzetdoelstellingen.

Wereldwijde impact van handelsgeschillen

De positieve prestaties op de Amerikaanse markt stonden in contrast met dalingen op de Aziatische markten, waar de bezorgdheid over de handelsspanningen aanhield. Het Chinese ministerie van Handel gaf een verklaring uit waarin het besluit van Trump om de tarieven op Chinese goederen te verdubbelen werd veroordeeld, waarin werd gewezen op schendingen van de internationale handelsregels en mogelijke schade voor zowel Amerikaanse bedrijven als consumenten. Deze ontwikkelingen benadrukken de wereldwijde impact van handelsgeschillen en de onzekerheid die ze creëren voor beleggers wereldwijd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00