Een opvallende beweging op de Amerikaanse rentemarkt was in het verleden heel vaak een voorbode van een recessie. Als de economie van de Verenigde Staten daadwerkelijk een tik krijgt, kan die stevig doordreunen bij de dollar.
Het is onmogelijk om in de toekomst te kijken. Maar het is wel behoorlijk griezelig om te zien hoe nauwkeurig de obligatiemarkt kan voorspellen of er een recessie in de Verenigde Staten aankomt. Zodra de rente van staatsleningen met een looptijd van tien jaar onder het renteniveau van leningen met een looptijd van twee jaar duikt, ziet het er niet goed uit voor de Amerikaanse economie. Sinds de jaren ’70 heeft de obligatiemarkt acht keer een dergelijk signaal gegeven. En elke keer kwam de economie van de Verenigde Staten 6 tot 24 maanden later in een recessie terecht. In combinatie met de zorgwekkende nieuwsberichten over stijgende energieprijzen en uit de pan rijzende inflatie, is het geen wonder dat sommige mensen zich zorgen maken over de Amerikaanse economie. Een recessie in de Verenigde Staten kan ertoe leiden dat de dollar onder druk komt te staan. Een economische terugval lokt namelijk vaak een of meerdere renteverlagingen uit bij een centrale bank. De Amerikaanse Federal Reserve heeft daarvoor meer ruimte dan de ECB. Dat verschil wordt alleen maar groter als de rente in de Verenigde Staten dit jaar zoals verwacht nog verder oploopt in reactie op de hoge inflatie.
Groot verschil met eerdere recessiesignalen
De afgelopen dagen heeft de dollar al een stapje terug gedaan. Kiezen handelaren al positie voor een mogelijke recessie? In werkelijkheid wordt de recente dollardruk in de eerste plaats veroorzaakt door wat er in Oekraïne gebeurt. Door de Russische belofte om zich terug te trekken, neemt de kans op een sterke escalatie van de strijd af. Een gevolg is dat valuta’s die gelden als veilige haven – zoals de dollar – minder in trek zijn. Bovendien staat het nog niet vast dat er een recessie komt. De 2- en 10-jaarsrentes liggen dicht bij elkaar, maar zijn nog niet definitief gekruist. Een heel groot verschil met de aanloop naar eerdere recessies, is dat de langere rente de afgelopen maanden behoorlijk zijn opgelopen. Daarvoor zijn twee redenen.
Rente was kunstmatig laag
In de eerste plaats is de stijgende rente een aanwijzing dat de inflatie- en groeiverwachtingen van beleggers de afgelopen tijd zijn toegenomen. Daarnaast speelt mee dat de Amerikaanse centrale bank de steunmaatregelen die tijdens de coronapandemie zijn ingevoerd, weer heeft afgebouwd. De afgelopen jaren is de lange rente door dit soort maatregelen kunstmatig omlaag gedrukt. De kans is groot dat de 10 jaars-rente nu een stuk hoger zou staan als er niet was ingegrepen. In dat geval zou er nu een stuk minder aandacht zijn voor het recessiegevaar. Voorlopig is het in ieder geval veel te vroeg voor echte zorgen over de Amerikaanse economie en over de glijvlucht van de dollar die hierdoor op gang zou komen.
De auteur Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.