Amerikaans leger krijgt lasersysteem om vliegende objecten voor een appel en een ei uit de lucht te knallen

Amerikaans leger krijgt lasersysteem om vliegende objecten voor een appel en een ei uit de lucht te knallen
Het 60e Regiment Luchtafweer met twee Stryker-voertuigen met laserwapens (Bron: US Army)

Het Amerikaanse leger beschikt voortaan over vier laserwapens. De wapens werden geleverd aan het 60e Regiment Luchtafweer, gestationeerd in Fort Sill in Oklahoma. Maar in tegenstelling tot in films schiet het toestel geen hete laserstraal af.

In het nieuws: Een laserwapen moet de Verenigde Staten verdedigen tegen vliegende objecten.

  • “Neen, het Amerikaanse leger is geen Death Star aan het bouwen”, zo opent een persartikel van de Amerikaanse landmacht, verwijzend naar de sciencefictionreeks Star Wars. Want wie laserwapen zegt, zegt Star Wars.
  • Al is de realiteit net wat anders. “In tegenstelling tot in films, schiet directe energie geen grote rode laserstraal af, en het maakt ook geen hard geluid. Als het goed wordt gebruikt, valt het doelwit gewoon uit de lucht, in plaats van met een felle flits uiteen te spatten, vergezeld van een oeuvre van John Williams”, grapt het leger zelf.

Wat is het dan wel?

  • Het 60e Regiment Luchtafweer krijgt eigenlijk vier nieuwe Strykers geleverd, een achtwielig pantservoertuig in gebruik van het Amerikaanse leger. Dat voertuig bestaat in tal van uitvoeringen, van een versie met een fors kanon tot een gepantserde ambulance. En nu dus ook de versie met laserwapens.
  • Dat wapen bestaat uit een batterijenpak en een trackingssysteem. Dat zoekt het doelwit in de lucht, en richt er de laserstraal op. Vervolgens wordt die straal (onzichtbaar voor het blote oog) afgevuurd, waardoor elektronische componenten in het vliegende object tilt slaan.
  • Het systeem wordt DE M-SHORAD genoemd, of languit Direct Energy Manoeuvrable-Short Range Air Defense. Door het laserwapen te integreren in Stryker-pantservoertuigen is het snel verplaatsbaar. Andere laserwapens, zoals Iron Beam, in dienst bij het Israëlische leger, zijn meestal veel groter en dus ook moeilijker verplaatsbaar. Ook bestaan dergelijk systemen vaak uit verschillende onderdelen, wat de logistiek verder bemoeilijkt. Het Amerikaanse systeem bestaat enkel uit de koepel van de Stryker, en behoeft geen extra trailers of apart ondersteuningsvoertuig.

De kanttekening: Het gaat voorlopig nog om prototypes, maar wel in een zeer vergevorderde fase. Al in de herfst van vorig jaar konden operatoren van de laserwapens beginnen oefenen. Voor de chauffeurs van de Strykers werd zelfs een speciaal voertuig gebouwd, dat de grootte, het gewicht en de kracht van het laserwapen zo nauw mogelijk moest benaderen.

De grote troef van de laserwapens is de kostprijs. Doorgaans vertrouwt het leger op luchtafweerraketten om dreigingen uit te schakelen, wat een aanzienlijke kostprijs met zich meebrengt. Om de kleinste objecten, voornamelijk dus drones, uit te schakelen, kunnen die raketten vervangen worden door de laserwapens. Deze kosten relatief weinig; volgens het leger de prijs van een ‘gallon’ (3,7 liter) diesel, in tegenstelling tot raketten die tot wel enkele miljoenen kunnen kosten.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.