Amerikaans gerecht in het geweer tegen almacht Live Nation

Concertpromotor Live Nation Entertainment heeft mogelijk van zijn machtspositie gebruik gemaakt om organisatoren van evenementen te dwingen om ook van de diensten van zijn dochterbedrijf Ticketmaster, verkoper van tickets, gebruik te maken. Die politiek heeft de Amerikaanse openbaar aanklager aangezet om een actie tegen de concertpromotor te starten. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld.

Het Amerikaanse openbaar ministerie meent dat de tactieken van Live Nation indruisen tegen de voorwaarden die aan de samensmelting van het bedrijf met Ticketmaster bijna tien jaar geleden waren opgelegd. De openbaar aanklager zou nu plannen hebben om de concertpromotor te verplichten die voorwaarden strikter na te leven.

Ticketprijzen

Het Amerikaanse ministerie van justitie had zich destijds met het samengaan van Live Nation en Ticketmaster akkoord verklaard op voorwaarde dat de fusiegroep een aantal voorwaarden zou volgen. Die eisen moesten beletten dat de ticketprijzen voor evenementen drastisch zouden stijgen.

Live Nation en Ticketmaster hebben in de concertwereld immers samen een bijzonder dominante positie opgebouwd. In de voorwaarden van de Amerikaanse autoriteiten stond onder meer dat Live Nation geen sancties mocht opleggen aan organisatoren die verkozen om met een concurrent van Ticketmaster samen te werken.

Het akkoord loopt volgend jaar af. De Amerikaanse overheid heeft nu plannen om de opgelegde beperking voor verscheidene jaren uit te breiden. Op die manier zou het marktoverwicht van Live Nation begrensd moeten blijven.

Kolos

Live Nation is in de evenementenwereld immers een kolos geworden die bijna de hele waaier van mogelijke services aanbiedt. Het bedrijf is niet alleen een promotor van evenementen, maar treedt ook op als eigenaar en uitbater van concertlocaties, manager van muzikanten en verkoper van tickets.

Live Nation gaf eerder al aan vorig jaar bij 35.000 evenementen te zijn betrokken. Het bedrijf werkte daarbij samen met meer dan 4.500 artiesten. Daarnaast heeft Live Nation belangen bij 237 concertlocaties. De onderneming doet tenslotte ook het management van meer dan 400 artiesten.

Het bedrijf zegt dat de aantijgingen van de Amerikaanse autoriteiten niet met de realiteit stroken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20