Key takeaways
- Een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar beschuldigt Chinese lithiumproducenten ervan de wereldmarkt opzettelijk te overspoelen met buitensporige hoeveelheden.
- China’s productie overtreft de wereldwijde vraag aanzienlijk, wat leidt tot afbraakprijzen en een instorting van de prijzen met meer dan 80 procent in het afgelopen jaar.
- De lage prijzen belemmeren de inspanningen om de wereldwijde toeleveringsketens te diversifiëren en hebben een negatieve invloed op landen als Portugal.
Een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar heeft de Chinese lithiumproducenten ervan beschuldigd de wereldmarkt opzettelijk te overspoelen met buitensporige hoeveelheden van het kritieke metaal, waardoor de prijzen kelderden en concurrenten werden uitgeschakeld. Jose Fernandez, adjunct-minister voor economische groei, energie en milieu bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed deze bewering tijdens een bezoek aan Portugal, dat over aanzienlijke lithiumvoorraden beschikt.
Fernandez verklaarde dat China’s productie van lithium de wereldwijde vraag aanzienlijk overstijgt en karakteriseerde het als een doelbewuste strategie van de Volksrepubliek China om de inspanningen van de Verenigde Staten te ondermijnen door middel van de Inflation Reduction Act, een enorm klimaat- en energie-investeringspakket van meer dan 400 miljard dollar. Hij beweerde verder dat China zich bezighoudt met “afbraakprijzen”, waarbij de prijzen opzettelijk worden verlaagd totdat de concurrentie verdwijnt.
China’s dominantie en invloed op de markt
China domineert momenteel de wereldwijde markt voor lithiumchemicaliën en neemt ongeveer tweederde van de productie voor zijn rekening. Lithium wordt voornamelijk gebruikt in batterijtechnologieën, met name voor elektrische voertuigen. Ondanks deze dominantie zijn de prijzen het afgelopen jaar met meer dan 80 procent gedaald als gevolg van China’s overproductie en een afname van de vraag naar elektrische voertuigen.
Consequenties voor wereldwijde toeleveringsketen en lokale producenten
Deze ineenstorting van de prijzen heeft ook negatieve gevolgen gehad voor Chinese bedrijven zoals CATL, een toonaangevende batterijfabrikant, waardoor ze genoodzaakt waren om de productie in bepaalde mijnen op te schorten. Europa wil zijn afhankelijkheid van de Chinese lithiumimport verminderen en streeft naar diversificatie van de toeleveringsketens voor materialen die essentieel zijn voor de groene transitie.
Fernandez benadrukte dat de lage prijzen de inspanningen om de wereldwijde toeleveringsketens te diversifiëren belemmeren en een negatief effect hebben op landen als Portugal, die investeringen nodig hebben om deze industrieën te ontwikkelen. Door de dalende prijzen zijn veel lithiumproducenten wereldwijd gedwongen hun productie in te krimpen en werknemers te ontslaan.
Portugal’s inspanningen om toeleveringsketen te diversifiëren
Portugal, met naar schatting 60.000 ton bekende lithiumreserves, is momenteel de grootste producent van Europa. Traditioneel ontgint het land lithium voor keramiek. Samen met het naburige Spanje streeft Portugal er echter naar om zijn lokale voorraden te benutten en de hele waardeketen te omvatten, van mijnbouw en raffinage tot cel- en batterijproductie en batterijrecycling.
Verschillende mijnbouwbedrijven in Portugal zijn actief op zoek naar financiering, klanten en leveranciers om hun projecten te versnellen. Fernandez sprak zijn steun uit voor deze inspanningen en zei dat hij gelooft dat de Verenigde Staten Portugese lithium mijnbouwbedrijven kunnen helpen om door deze uitdagende periode, veroorzaakt door afbraakprijzen, te navigeren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!