Zara-baas schenkt 320 miljoen euro aan kankeronderzoek… en krijgt de volle laag

Een gulle schenking van de Spaanse stichting van Zara-baas Amancio Ortega heeft in het land tot een  grote controverse geleid.

Amancio Ortega, zoon van een spoorwegarbeider, groeide op in de Spaanse stad La Coruña, maar genoot geen formele opleiding. Als dertienjarige begon hij te werken als hulp in een kledingwinkel, waarna hij zich stilaan opwerkte om midden jaren zeventig Zara op te richten, de kledingketen die later de basis zou vormen van zijn holding Inditex, die tal van wereldmerken in de prêt-à-porter herbergt, waaronder Massimo Dutti, Pull & Bear en Berschka.

Amancio Ortega zou een relatief armoedige jeugd hebben gekend, maar is volgens de Bloomberg Billionaires Index ondertussen de op twee na rijkste man ter wereld geworden, die naast zijn kledingimperium ook een vastgoedportefeuille bezit die tot de grootste ter wereld wordt gerekend.

Ortega schonk een tijd geleden 320 miljoen euro aan de Spaanse openbare ziekenhuizen en stelde daarbij maar één eis: dat het geld zou worden ingezet om verder onderzoek te doen naar kankerbestrijding.

Maar deze geste wordt hem in het Iberische schiereiland niet door iedereeen in dank afgenomen.

“Betaal liever je belastingen, zoals wij dat moeten doen”

Zo liet de Asociación para la Defensa de la Sanidad Pública de Aragón in een communiqué weten niet opgezet te zijn met de schenking van 10 miljoen euro die haar te beurt viel en het geld te zullen weigeren:

“We hebben van niemand schenkingen te krijgen, noch moeten we hen bedanken voor hun altruïsme of liefdadigheid”.

Soortgelijke reacties kwamen er van andere verenigingen van gezondheidsdiensten in Galicië, het Baskenland en de Canarische Eilanden.

“Achter elke schenking schuilt een agenda”, aldus Manuel Martin, de voorzitter van de vereniging van gezondheidsdiensten (FADSP):

“Schenkingen veroorzaken ongelijkheden. Wij hebben een systeem van herverdeling dat werkt.”

Verder verwijt hij Ortega aan fiscale optimalisering te doen om minder belastingen te betalen, zijn schenking zou overeenkomen met 0,48% van zijn vermogen.

“Een aalmoes voor een derdewereldland”

Uiteraard moet ook de politiek zijn zeg doen. Pablo Iglesias, de baas van het linkse Podemos, vindt dat zijn land van niemand geschenken te ontvangen heeft:

“Wij zijn een serieus land. Deze aalmoes zou beter passen in een derdewereldland”.

De Spaanse Vereniging van oncologen en radiotherapeuten (SEOR) ziet dat anders. Net als de Spaanse vereniging voor kankerbestrijding (AECC) trouwens. En de patiënten. Alle verheugen zich over de schenkingen en wijzen op het gebrek aan en de verouderde apparatuur.

Ortega zelf – een man van weinig woorden – doet wat van hem verwacht kon worden. Hij zwijgt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20