Hoewel de prijzen van voedingsgrondstoffen dalen, blijft de inflatie stijgen, met name in de voedingssector. Dit kan verwarrend lijken, maar er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt.
Als de prijzen van voedingsgrondstoffen blijven dalen, waarom wordt de winkelkar dan steeds duurder?

Waarom is dit belangrijk?
Wie een blik werpt op de meest recente (5 mei) FAO Food Price Index van de Verenigde Naties kan niet anders dan opmerken dat de prijzen van voedingsgrondstoffen nu al maandenlang aan het dalen zijn en gemiddeld 19,7 procent lager noteren dan een jaar geleden. Maar in de supermarkt wordt alles enkel duurder.In het nieuws. De inflatie daalt minder snel dan men had verwacht en concentreert zich vooral in de voedingssector. Wat is er aan de hand?
Voedingsindex VN noteert 19,7 procent lager dan 1 jaar geleden

- Ten eerste is het belangrijk op te merken dat de recente daling van de inflatie grotendeels te wijten is aan de lagere energieprijzen.
- Dit heeft een dempend effect gehad op de totale inflatie, maar heeft geen significante invloed gehad op de prijzen van voedingsproducten.
- Wat betreft de voedingssector zelf, hebben we gezien dat de prijzen van voedingsgrondstoffen wereldwijd zijn gedaald volgens de ? FAO Food Price Index.
- Cerealen (tarwe, maïs, rijst,…) noteren 19,8 procent goedkoper dan een jaar geleden. De prijs van plantaardige olie noteert tegenover ongeveer de helft van vorig jaar, zuivel tegen minus 15 procent en vlees tegen minus 6 procent vergeleken met mei 2022. De gestegen suikerprijs is de enige uitzondering.
- Echter, in specifieke landen zoals België, bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 19,9%. Voor vis is de inflatie nu 12,2%. De inflatie voor zuivelproducten is deze maand 23,8%, voor brood en granen 15,9% en voor vlees 12,9%. Dit verklaart de hogere inflatie in de voedingssector.
Winstmarges van bedrijven
Zoom in. Een belangrijke factor die hierbij meespeelt, is de toegenomen winstmarge van bedrijven. Nooit eerder betaalden bedrijven meer dividenden uit dan in 2022. Bedrijven profiteerden van het aanhoudend momentum, de sterke vrije-kasstroomgeneratie en de voortgezette schuldafbouw.
- Als gevolg van de stijgende prijzen van voedingsgrondstoffen – veroorzaakt door een toegenomen vraag en beperkt aanbod na de pandemie – , waren bedrijven genoodzaakt om deze kostenstijgingen door te rekenen aan consumenten.
- Ze rekenden vaak ook veel meer dan dat. Een gebruik dat in de Angelsaksische pers tot ‘greedflation’ of ‘excuseflation’ werd gedoopt.
- Dit heeft geleid tot hogere prijzen in de voedingssector. Omdat bedrijven meestal contracten op langere termijn afsluiten, blijven hun prijzen ook vandaag nog hoog.
Zoom out. Op de langere termijn kunnen er twee scenario’s plaatsvinden.
- Ten eerste kunnen de prijzen van voedingsproducten vanzelf dalen als gevolg van afnemende vraag.
- Ten tweede kunnen de lonen stijgen, bijvoorbeeld door automatische indexering zoals in België, waardoor de vraag hoog blijft en de prijzen op hun huidige niveau blijven of verder zullen stijgen.
(as)