Hoewel de prijzen van voedingsgrondstoffen dalen, blijft de inflatie stijgen, met name in de voedingssector. Dit kan verwarrend lijken, maar er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt.
Als de prijzen van voedingsgrondstoffen blijven dalen, waarom wordt de winkelkar dan steeds duurder?
Waarom is dit belangrijk?
Wie een blik werpt op de meest recente (5 mei) FAO Food Price Index van de Verenigde Naties kan niet anders dan opmerken dat de prijzen van voedingsgrondstoffen nu al maandenlang aan het dalen zijn en gemiddeld 19,7 procent lager noteren dan een jaar geleden. Maar in de supermarkt wordt alles enkel duurder.In het nieuws. De inflatie daalt minder snel dan men had verwacht en concentreert zich vooral in de voedingssector. Wat is er aan de hand?
Voedingsindex VN noteert 19,7 procent lager dan 1 jaar geleden
- Ten eerste is het belangrijk op te merken dat de recente daling van de inflatie grotendeels te wijten is aan de lagere energieprijzen.
- Dit heeft een dempend effect gehad op de totale inflatie, maar heeft geen significante invloed gehad op de prijzen van voedingsproducten.
- Wat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.