Waarom krimpt de Amerikaanse berg spaargeld?

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting van Allianz Trade licht op Business AM Radio toe waarom Europeanen meer sparen en Amerikanen meer uitgeven.In het nieuws: Uit de resultaten van een onderzoek door verzekeringsgroep Allianz Trade blijkt dat de Europese berg spaargeld blijft groeien terwijl die in de Verenigde Staten steeds krimpt.

Veel consumptie

  • “De Europeaan dekt zich liever in voor de inflatie en de oorlog in Oekraïne”, vertelt Geeroms. “Ondertussen voelt de Amerikaan zich veiliger en ver weg van de oorlog. De werkloosheid staat er op het laagste peil in veertig jaar, dus blijven de Amerikanen er lustig op los consumeren.” Dat zou volgens hem ook wat eigen zijn aan de volksgeaardheid van de Amerikanen.
  • Op lange termijn spaart de gemiddelde Amerikaan tussen de 2,5 en 5 procent van het gemiddeld inkomen, wat zeer laag en zorgelijk is. Het Amerikaanse bruto binnenlandse product bestaat voor ruim 70 procent uit consumptie. De gemiddelde Europeaan spaart daartegenover 10 tot 12 procent.
  • Er is volgens Geeroms weinig marge over in Amerika. Ook de overheid leeft er boven zijn stand. “We weten wel dat de Amerikanen en de overheid steeds meer lenen. Kijk maar naar de shutdowns die elk jaar opnieuw opduiken omdat de reguliere overheidskosten niet meer kunnen betaald worden.”

Meer inkomensongelijkheid

  • “Nochtans is de trigger om meer te sparen er wel, want de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Central Bank hebben de kortetermijnrente respectievelijk opgetrokken tot het niveau van 4,75 en 2,5 procent. De banken volgen dan mondjesmaat met het optrekken van hun spaarrentes”, geeft Johan Geeroms mee.
  • Niet voor alle Europeanen blijft het mogelijk om evenveel te sparen. De inkomensongelijkheid is de laatste jaren door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne enorm toegenomen. “Heel wat gezinnen hebben nu al problemen om het beschikbaar inkomen dat ze hebben, te gebruiken voor de hogere energieprijzen en om de stijgende hypotheekleningen bij een variabele rente nog te betalen”, weet hij.

(as)

Meer