Alles voor Israël (of toch bijna): het leven van een vrouwelijke Mossad-agent

Intriges, slapeloze nachten en occasioneel wat romantiek: voor vrouwelijke Mossad-agenten is het leven zoals een spionagefilm. Israël komt altijd op de eerste plaats; De familie moet met een bijrol genoegen nemen. Michal Shmulovich van de Times of Israël interviewde vijf vrouwelijke agenten en deelt zijn bevindingen:

Flirten is een veelgebruikte strategie wanneer het gaat om de nationale veiligheid. Vrouwen hebben bepaalde voordelen tegenover mannen en raken bijvoorbeeld gemakkelijker plaatsen binnen waar ze eigenlijk geen toegang tot hebben.

Alles is toegestaan en daarom gebruiken we ook onze vrouwelijke charmes,” bevestigt één van de agenten, “maar zelfs al zijn we er zeker van dat we onze missie kunnen volbrengen door seks te hebben met Mahmoud Ahmadinejad, dan nog zou niemand binnen de Mossad dat toelaten. Seksuele diensten vormen geen onderdeel van ons arsenaal. We flirten, maar daar ligt dan ook de grens.”

De vrouwen zijn zich ook goed bewust van de gevaren van het spionnenleven. Zo verklaart een agent dat “je leven voorbij is als je ontmaskerd wordt” en een andere’ dat ze tekens opnieuw haar “huis, man en drie kleine kinderen met tranen in de ogen en een krop in de keel moet achterlaten voor een missie. Elke opdracht kan haar dood betekenen.”

Vrouwelijke agenten zijn moeilijker te rekruteren (de levensstijl is immers uiterst veeleisend), maar ze zijn volgens Mossad-baas Tamir Pardo wel superieur aan mannen wanneer het gaat om het terrein te begrijpen en situaties in te schatten.

Één van de meest opmerkelijke Mossad-missies die van vrouwelijke agenten gebruik maakte vond plaats in 1987. Toen lokte een vrouwelijke agent (‘Cindy’) de nucleaire technicus Mordechai Vanunu (die nucleaire staatsgeheimen had verkocht aan de Sunday Times) in de val. Hij reisde voor haar van Londen naar Italië, waar hij werd opgepakt en gerepatriëerd voor zijn proces.

(Foto: Het Israëlische supermodel Bar Refaeli speelt een Mossad-agent in de film ‘Kidon’, die het relaas doet van de moord op Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh in een hotel in Dubai in 2010)

Update: in een eerste versie van dit artikel stond te lezen dat Vanunu ‘nucleaire geheimen had verkocht’, daar waar het bronartikel in The Times of Israel vermeldt dat hij die geheimen had verkocht aan de Britse pers, een belangrijke nuance, die door ons over het hoofd werd gezien. Met excuus.