Alleenstaanden grootste melkkoe van de fiscus: meer dan 50 procent van hun loon verdwijnt in de staatskas, tegenover 35 procent bij gezinnen

In verhouding tot een gezin met kinderen moet een alleenstaande aanzienlijk meer belastingen betalen in ons land. Hoe komt dat? En hebben de regeringen al maatregelen genomen om die ongelijkheid weg te werken?

Waarom is dit belangrijk?

Nergens elders in de 38 OESO-landen is de zogenaamde belastingwig, het verschil tussen wat een werknemer een werkgever kost en wat de werknemer netto overhoudt, voor alleenstaanden zo groot als in België.

De details: Arbeidseconoom Stijn Baert (Ugent) haalt in een gesprek met HLN.be nogmaals de immens hoge belastingdruk aan in ons land. Voornamelijk de alleenstaanden zien een groot deel van hun loon in de staatskas verdwijnen.

  • Een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen ziet 52 procent van zijn verdiensten in de zakken van de fiscus verdwijnen. Concreet betekent dat dat van elke euro die de werkgever betaalt, de werknemer 48 eurocent ontvangt.
  • Opmerkelijk: in geen enke
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.