Alle coronavouchers tegen eind januari terugbetaald, belooft reissector


Reizigers die hun zogenaamde “coronavoucher” – een tegoedbon voor een geannuleerde reis als gevolg van de coronapandemie – nog niet hebben terugbetaald gekregen, zullen dat geld uiterlijk op 31 januari 2022 ontvangen. Dat belooft de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) maandag.

De federale regering keurde eerder deze maand een coronavoucherbank goed, waardoor reisorganisatoren kunnen beschikken over een staatslening waarmee ze de uitstaande terugbetalingen kunnen uitvoeren.

De vouchers werden in het leven geroepen aan het begin van de coronapandemie, in maart 2020. Consumenten van wie de reis werd geannuleerd, konden er later een nieuwe reis mee boeken. Op die manier wilde men vermijden dat reisbureaus over de kop zouden gaan omdat ze geannuleerde reizen massaal moesten terugbetalen.

Coronavoucherbank

De vouchers waren een jaar geldig om een nieuwe reis te boeken. Wie dat dan nog niet gedaan had, kon zijn geld opvragen. De reisorganisator had dan zes maanden de tijd om de klant terug te betalen. Die terugbetaling liep echter vertraging op doordat het wachten was op de coronavoucherbank.

“Gezien de huidige context van de crisis en het aarzelende herstel van de reissector, kampen sommige reisprofessionals momenteel nog steeds met cashflowproblemen en beschikken zij bijgevolg niet over voldoende middelen om alle nog in omloop zijnde tegoedbonnen terug te betalen. Om deze situatie te verhelpen heeft de Europese Commissie vorige week het Belgische voorstel voor een tegoedbonnenlening aan reisorganisatoren aanvaard”, legt de VVR uit.

135 miljoen euro

De touroperator kan voor 30 november een lening aanvragen. Als die wordt goedgekeurd, zou het bedrag uiterlijk tegen 20 januari moeten zijn ontvangen en kan de klant dus tegen ten laatste 31 januari zijn geld verwachten. Op uiterlijk 31 maart moet hij hiervan rekenschap geven aan de FOD Economie, aldus de VVR.

Volgens staatssecretaris Eva De Bleeker enkele weken geleden waren er nog voor 135 miljoen euro coronavouchers in omloop, of zowat de helft van de uitgereikte bonnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20