Felle reactie van Alexander De Croo op uitspraken van de paus: “De tijd dat de kerk de wetten kan dicteren, ligt achter ons”

Na de commotie die ontstond rond de uitspraken van paus Franciscus over abortus, reageerde premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer. Hij deed dat in felle bewoordingen.


Key takeaways

  • De pauselijke nuntius wordt door premier De Croo op het matje geroepen na uitspraken van de paus over abortus.
  • De Croo benadrukt geen invloed van de kerk te willen bij de eventuele uitbreiding van de abortuswet.
  • Het bezoek van de paus aan het graf van koning Boudewijn gebeurde zonder overleg met de regering.

In het nieuws: Alexander De Croo noemt de uitspraken van de paus “onaanvaardbaar”.

  • Toen paus Franciscus na zijn bezoek aan België weer naar Rome vertrok, noemde hij dokters die abortus uitvoeren “huurmoordenaars”. En de abortuswet was volgens hem een “moordwet”. Jan Danckaert, rector van de VUB, had De Croo opgeroepen om monseigneur Franco Coppola, de pauselijke nuntius, op het matje te roepen. Dat zal nu ook gebeuren.
  • De Croo veroordeelde donderdag in de Kamer ondubbelzinnig de uitspraak van de paus. “Onaanvaardbaar”, zo stelde De Croo, dat de paus zich bemoeit met “de democratische besluitvorming” in België, namelijk de abortuswet die sinds 1990 van kracht is.
    • Koning Boudewijn weigerde die wet te ondertekenen omdat het in strijd zou zijn met zijn diep katholiek geloof. Hij deed even troonsafstand, waarop de regering de wet goedkeurde. Paus Franciscus roemde Boudewijn als “moedige man” door die beslissing. Hij verklaarde dat hij Boudewijn daarom zalig wil verklaren.
  • De Croo moest daar ook even op terugkomen: de paus had namelijk het graf van Boudewijn bezocht zonder dat de regering daarvan op de hoogte was. Volgens de paus ging het om een privézaak. De Croo trekt dat in twijfel, gezien de uitspraken van Franciscus achteraf.
  • “De tijd dat de kerk de wetten kan dicteren, ligt achter ons”, zo vervolgde de premier. Ondertussen liggen in de Kamer verschillende voorstellen voor om de abortuswetgeving te versoepelen. De Kerk heeft zich daar niet mee te bemoeien, herinnerde de Croo.
    • Hij riep op tot respect voor artsen die abortussen uitvoeren “in eer en geweten en binnen de marge van de wet”. Vrouwen moeten “vrij kunnen beslissen over hun lichaam, zonder de invloed van de kerk”, haalde De Croo nog aan.
  • Daarnaast kwam het seksueel misbruik in de kerk nog even ter sprake. Volgens Alexander De Croo zou de paus beter verontwaardiging uiten over het toelaten van misbruik dan over abortus. Zijn partijgenote Katja Gabriëls (Open Vld) had in de Kamer al iets gelijkaardigs gezegd: “De artsen zijn geen misdadigers. Priesters die seksueel misbruik plegen, zijn dat wel”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.