Verschillende zeer krachtige ontploffingen in het havengebied van Beiroet op dinsdagnamiddag, hebben aan minstens 73 mensen het leven gekost. Ook waren er duizenden gewonden. Dat zei de Libanese minister van Volksgezondheid aan persagentschap AFP. De materiële ravage is niet te overzien.
Over de oorzaak van de ontploffingen is men nog niet zeker, maar volgens Libanese veiligheidsdiensten zou het gaan om een brand in een magazijn waar in beslag genomen explosieven opgeslagen werden.
Ongeziene catastrofe
Een deel van de haven is compleet verwoest, net als een aangrenzend deel van de stad. Er zijn ramen van gebouwen en handelszaken verbrijzeld die kilometers verwijderd zijn van de plaats van de ontploffing. Volgens de Britse krant The Guardian was de ontploffing te voelen tot het nabijgelegen eiland Cyprus.
Minister van volksgezondheid Hassan Hamad laat weten dat de ziekenhuizen overspoeld worden met gewonden, en vraagt om lichtgewonden naar ziekenhuizen in de buitenwijken te brengen. Dat weet persagentschap AFP. Volgens Hamad zijn er vele tientallen doden en 2.750 gewonden, al zullen die cijfers hoogstwaarschijnlijk nog oplopen.
De gouverneur van Beiroet barstte in tranen uit toen hij met verslaggevers ter plaatse sprak. Hij vergeleek de explosie met de atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki.
Israël ontkent betrokkenheid
Israëlische politici waren er als de kippen bij om te benadrukken dat Israël niets te maken had met de explosie in het havengebied. Onder meer buitenlandminister Gabi Ashkenazi zei dat op de Israëlische nieuwszender N12. De spontane ontkenning van betrokkenheid is begrijpelijk, aangezien Israël technisch gezien nog steeds in oorlog is met Libanon. Vorige week nog was er een incident met de Libanese militie Hezbollah in het grensdorpje Kafr Shuba. Israëlische troepen bombardeerden het Libanese dorp, naar eigen zeggen om een inval van Hezbollah te voorkomen.
De Libanese premier Hassan Diab heeft zijn bevolking intussen al toegesproken via televisie. Hij kondigde een dag van nationale rouw aan voor de slachtoffers morgen, woensdag. Hij leek te insinueren dat er al eerder problemen met het magazijn waren. ‘Ik beloof u dat deze catastrofe niet ongestraft voorbijgaat. De verantwoordelijken zullen een prijs betalen’, zei Diab.
De ramp komt op een moment dat de Libanese economie de ergste crisis in decennia doormaakt, en dat was al aan de gang voor de coronacrisis.