Airbus test nog dit jaar een vliegende auto

Vliegtuigbouwer Airbus wil tegen het einde van dit jaar tests opstarten met een prototype van een vliegende auto. Het ontwerp moet volgens Tom Enders, chief executive van Airbus, bijdragen aan een waaier oplossingen die kunnen worden ontwikkeld om het verkeersinfarct in de steden op te lossen.

Airbus lanceerde vorig jaar zijn divisie Urban Air Mobility, die alternatieve concepten voor het vervoer door de lucht moet exploreren. Enders voegt er aan dat Airbus deze ontwikkelingen bijzonder ernstig neemt. Hij benadrukte wel dat deze nieuwe technologieën een duurzaam karakter moeten hebben, zodat een verdere luchtvervuiling in de steden kan worden vermeden. “Honderd jaar geleden koos het stedelijke transport voor een ondergrondse oplossing, maar nu is er de technologische kennis om alternatieven met de luchtvaart te overwegen,” benadrukte Tom Enders tijdens de conferentie Digital Life Design (DLD) in München.

Stedenbouw

Enders voegde eraan toe te hopen dat Airbus tegen eind dit jaar de mogelijkheid zou hebben een demonstratie uit te voeren met een vliegende auto voor één persoon. Het concept van de vliegende auto voor het stadsverkeer zal volgens Enders ook de kosten voor stedenbouw gevoelig reduceren, aangezien er niet moet worden geïnvesteerd in de aanleg van infrastructuur zoals wegen en bruggen. Enders zegt dat Airbus als de grootste producent van commerciële helikopters ter wereld moet investeren om volop gebruik te kunnen maken van nieuwe technologieën zoals zelfrijdende auto’s en artificiële intelligentie. “Indien Airbus deze ontwikkelingen negeert, zal het bedrijf snel uit een aantal belangrijke marktsegmenten worden weggeduwd,” benadrukte de topman van de constructeur. Gehoopt wordt dat de vliegende auto, die onder meer vertikaal zal opstijgen en landen, over vier jaar op de markt kan worden gebracht. Het is niet bekend hoeveel financiële middelen Airbus investeert in ontwikkelingen rond stedelijke mobiliteit.(mah)

Meer