Airbus komt tegen 2020 met een ‘vliegende auto’

 De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft onder de naam Vahana een project voor de ontwikkeling van een vliegende wagen gelanceerd. De Vahana is een vliegend voertuig dat autonoom wordt gestuurd en vertikaal kan opstijgen en landen.

Het toestel is uitgerust met acht rotors, gemonteerd op twee vleugels. De Vahana biedt plaats aan één passagier. Het toestel kan volgens de ontwikkelaars in de toekomst mogelijk een vliegende versie van Uber worden. Vahana werd begin dit jaar gelanceerd en is één van de eerste realisaties van de divisie A3 van Airbus in Silicon Valley. Een team technici, designers en robotica-experts werkt aan de bouw van een prototype. Rodin Lyasoff, topman van A3, verwacht dat een levensgroot prototype van de Vahana tegen eind dit jaar zijn eerste vluchten zal kunnen maken. Tegen het einde van het decennium zou een versie moeten zijn ontwikkeld die ook op de commerciële markt zou kunnen worden aangeboden.

Luchtruim

Er wordt al decennia over de technologie gesproken, maar de interesse in een concrete toepassingen heeft een nieuwe stimulans gekregen nadat was gebleken dat Larry Page, mede-oprichter van het internetbedrijf Google, had geïnvesteerd in de startups Kitty Hawk en Zee.Aero, die zich op de ontwikkeling van de vliegende auto toespitsen. Tientallen andere bedrijven werken eveneens aan eigen prototypes. De lancering van vliegende auto’s wordt echter met allerlei problemen – zoals een dreigende overbelasting van het luchtruim – geconfronteerd. Toch zegt Lyasoff dat de toepassing geen utopie is. “Het beheer van het luchtruim zal worden aangepast, maar bovendien zijn vliegende auto’s in productie goedkoper dan vliegtuigen,” benadrukt hij. “Door een volledige automatisering zal de omvang en het gewicht van de vliegende auto kunnen worden beperkt en zal ook de productiekost kunnen worden verlaagd.” Bij noodgevallen zou de inzittende kunnen beroep doen op een parachute die ook op een beperkte hoogte efficiënt zou werken. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20