Kroatië dreigt met een gigantisch economisch probleem geconfronteerd te worden. Aanleiding voor de crisis is de instorting van de Kroatische retailholding Agrokor, die de economie van het land zou decimeren.
Het verdwijnen van Agrokor zou in Kroatië, maar ook Servië, Slovenië en Bosnië op de arbeidsmarkt een ware slachting teweeg kunnen brengen. Daarbij zouden niet alleen werknemers van Agrokor worden getroffen, maar ook toeleveranciers en andere sectoren van de betrokken economieën zouden zwaar kunnen worden geraakt. Indien geen oplossing wordt gevonden, dreigt Kroatië snel opnieuw te zullen wegzinken in een recessie waarvan het land zich net enigszins leek te herstellen. Agrokor was de grootste privégroep van Kroatië en werd een kwarteeuw geleden opgericht door Ivica Todoric, een persoonlijke vriend van toenmalig Kroatisch president Franjo Tudjman. De groep bouwde in Kroatië een netwerk van zevenhonderd vestigingen van de supermarkt Konzum uit. Todoric had zijn zakelijk imperium weliswaar gecreëerd op de ruïnes van het vroegere communistische regime van Joegoslavië, maar terwijl anderen zoveel mogelijk activa en rijkdommen probeerden te bemachtigen, ondernam hij volgens een aantal waarnemers oprechte pogingen om een nieuwe economische activiteit uit te bouwen. “Hij werd dan ook gezien als een positieve kracht die een belangrijke bijdrage tot de economische groei van Kroatië kon leveren,” merken commentatoren op.
Europese Unie
“Todoric genoot de sympathie en steun van politici en media,” wordt nog aangevoerd. “Toen Kroatië door zijn toetreding tot de Europese Unie vier jaar geleden gedwongen werd zijn economie open te stellen, werd Agrokor echter al snel geconfronteerd met zware buitenlandse concurrentie.” “Bovendien misgreep Todoric zich aan de overname van de Sloveense retailgroep Mercator. Die operatie bleek immers de mogelijkheden van Agrokor ver te overschrijden. Dat werd voor de Kroatische mastodont ook het begin van de ondergang. Om een volledige instorting van Agrokor te vermijden, werd Todoric verplicht het bedrijf aan de Kroatische overheid over te dragen.” “Indien Agrokor zou verdwijnen, zouden ook 57.000 medewerkers zonder werk vallen, maar ook bij leveranciers en andere bedrijven zouden veel banen in het gedrang kunnen komen,” wordt gewaarschuwd. “Een faillissement van Agrokor zou daardoor mogelijk 500.000 banen kunnen doen verdwijnen.” “Indien niets meer zou kunnen worden gered, zou de teloorgang van Agrokor de Kroatische economie met minstens 10 procent kunnen doen inkrimpen.” Agrokor heeft een schuldenlast van minstens 6,74 miljard dollar opgebouwd, maar dat bedrag zal volgens een aantal experts wellicht nog verder oplopen. De Russische financiële groep Sberbank, de grootste crediteur van Agrokor, heeft inmiddels tegen Todoric ook een klacht wegens fraude neergelegd. (mah)