Afval van alle hoeken van de wereld komt naar… Vlaanderen

Vlaanderen heeft het voorbije jaar 1,17 miljard kilogram afval geïmporteerd. Dat betekent een verdubbeling tegenover zeven jaar geleden.

Dat heeft de krant Het Laatste Nieuws gemeld, gebaseerd op cijfers van Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu. Het fenomeen kan volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) in belangrijke mate worden toegeschreven aan de grote kennis die Vlaanderen op gebied van recyclage heeft opgebouwd. Er wordt dan ook op gewezen dat de overgrote meerderheid van het ingevoerde afval kan worden verwerkt en voor hergebruik opnieuw op de markt kan worden gebracht. Slechts een klein gedeelte van het buitenlands afval komt uiteindelijk op een Vlaamse stortplaats terecht. Vlaanderen heeft internationaal een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van afvalverwerking, waarbij vaak betere technieken kunnen worden ingeschakeld dan in andere landen mogelijk is. Ovam benadrukt tegenover VRT Nieuws dan ook dat vanuit de hele wereld afval voor verwerking naar Vlaanderen wordt gestuurd. Daardoor is een industrie gegroeid die in de regio ongeveer twaalfduizend banen heeft gecreëerd en een jaaromzet van 3,7 miljard euro realiseert. De sector zou nog steeds op een jaarlijkse groei van ongeveer 5 procent kunnen rekenen. Daardoor zouden op termijn nog eens vijftienduizend banen kunnen worden gecreëerd.

Asbest

Driekwart van het geïmporteerde afval wordt gerecycleerd, waarbij onder meer ook edelmetalen zoals goud en zilver kunnen worden herwonnen. Vervuilde grond wordt gereinigd, terwijl houtafval vaak de grondstof wordt voor onder meer spaanplaten. Ongeveer één kwart van de afvalimport kan niet meer worden gerecycleerd. De helft van die voorraad wordt verbrand of chemisch behandeld. Uiteindelijk zou daardoor minder dan 1 procent van het geïmporteerde afval uiteindelijk op een Vlaamse stortplaats terecht komen. Dat is onder meer het geval met asbest, een kankerverwekkend product dat op een gespecialiseerde stortplaats wordt opgeslagen tot uiteindelijk een oplossing kan worden voorgesteld. Vlaanderen exporteerde vorig jaar echter ook zelf 2,13 miljard kilogram afval.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20