Afschaffing Wet op de Kernuitstap heel dichtbij

Afschaffing Wet op de Kernuitstap heel dichtbij
Thierry Monasse/Getty Images

Binnenkort kunnen er opnieuw kerncentrales gebouwd worden in ons land. In de Kamercommissie Energie kreeg het wetsvoorstel voor de afschaffing van de Wet op de Kernuitstap groen licht van de vijf meerderheidspartijen en Vlaams Belang en Open Vld.


Key Takeaways

  • De afschaffing – of eigenlijk aanpassing – van de Wet op de Kernuitstap is zo goed als rond.
  • Het voorstel daarover kreeg groen licht in de Kamercommissie Energie en gaat nu naar de plenaire Kamer.
  • Daardoor is er binnenkort opnieuw de mogelijkheid om nieuwe kerncentrales te bouwen in België. Toch lijkt dat voorlopig nog een verre droom.

De regering-Verhofstadt besliste in 2003 om te stoppen met kernenergie in België. De Wet op de Kernuitstap stelde dat alle kerncentrales in ons land tegen 2025 dicht moesten zijn en dat er bovendien ook geen nieuwe gebouwd mochten worden.

Die voorwaarden zijn de laatste jaren regelmatig aangepast. Zo besliste Vivaldi nog om twee kerncentrales – Doel 4 en Tihange 3 – tien jaar langer open te houden. Die verlenging kwam er als gevolg van de energieonzekerheid na de Russische inval in Oekraïne.

Arizona

Die aanpassing bleek een voorbode van wat er nu staat te gebeuren. Al tijdens de onderhandelingen van Arizona was duidelijk dat de huidige regering wel voorstander is van kernenergie.

Sinds de regering aangesteld is wordt er dan ook actief werk gemaakt van het afschaffen van de Wet op de Kernuitstap. Eigenlijk gaat het hierbij om een aanpassing van de wet. Die zal in de toekomst ‘Wet betreffende kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie’ heten. De datums voor de sluiting van de oudere centrales worden eruit gehaald, zodat die in principe kunnen heropenen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om nieuwe te bouwen.

De vijf regeringspartijen van Arizona – N-VA, MR, cd&v, Vooruit en Les Engagés – gaven in de Kamercommissie Energie hun goedkeuring. Bij de tweede lezing kreeg het voorstel ook de steun van oppositiepartijen Vlaams Belang en Open Vld. Ecolo en Groen zijn tegen, terwijl de PS zich onthield. Nu moet er enkel nog een goedkeuring komen tijdens de plenaire vergadering in de Kamer.

Nieuwe kerncentrales?

“Het is belangrijk om een signaal te geven: er zijn in ons land nog dingen te doen met kernenergie. Een wet tegen kernenergie wordt nu een wet voor kernenergie”, zei parlementslid Bert Wollants (N-VA) recent nog over de plannen van de regering bij VRT NWS.

Toch is het nog niet duidelijk of de aanpassing van de wet ook wil zeggen dat er effectief nieuwe kerncentrales komen in België. De ambitie daarvoor is wel opgenomen in het regeerakkoord. Maar een nieuwe kerncentrale bouwen is wel gigantisch duur en voorlopig lijkt daar geen geld voor.

De kans dat er onderhandeld wordt met uitbater Engie over het nog langer openhouden van Tihange 3 en Doel 4 is dan weer wel realistisch.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00