Afrika’s klimaatprobleem: stijgende kosten en economische verliezen


Key takeaways

  • De temperaturen in Afrika zijn sneller gestegen dan het wereldwijde gemiddelde.
  • Klimaatgerelateerde economische verliezen in Afrika worden geschat op 2 procent-5 procent van het bruto binnenlands product.
  • Afrika moet de komende tien jaar jaarlijks 30-50 miljard dollar investeren om zich aan te passen aan klimaatverandering.

Afrika worstelt met escalerende kosten door stijgende temperaturen. Het continent draagt een aanzienlijke last van de klimaatverandering: landen worden gedwongen tot 9 procent van hun budget toe te wijzen aan de aanpak van extreme weersomstandigheden. Ondanks het feit dat Afrika minder broeikasgassen uitstoot, is de temperatuur sneller gestegen dan het wereldwijde gemiddelde.

Gevolgen en economische verliezen

Afrikaanse landen ervaren economische verliezen van 2 procent-5 procent van het bruto binnenlands product als gevolg van dodelijke hittegolven, overstromingen, cyclonen en langdurige droogte. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) schat dat Afrika ten zuiden van de Sahara het komende decennium jaarlijks 30-50 miljard dollar zal moeten investeren om zich aan te passen aan het veranderende klimaat.

Investeringen in klimaatadaptatie

De WMO dringt er bij regeringen op aan om prioriteit te geven aan investeringen in meteorologische en hydrologische diensten en het versterken van systemen voor vroegtijdige waarschuwing om levens te redden. Afrikaanse landen onderzoeken mogelijkheden om een groter deel van de wereldwijde klimaatfinanciering veilig te stellen tijdens de komende klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP). Hoewel het continent meer geld heeft gekregen voor klimaatgerelateerde projecten, ontvangt het nog steeds minder dan 1 procent van de jaarlijkse wereldwijde klimaatfinanciering.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.