Afrikaanse landen verenigen zich in energiebank op te richten na frustratie over financiering


Key takeaways

  • 18 Afrikaanse landen werken samen om een African Energy Bank op te richten.
  • De bank wil 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) aan eerste financiering voor olie- en gasprojecten veiligstellen.
  • De terughoudendheid van westerse financiële instellingen om olie- en gasprojecten te financieren, leidt tot frustratie bij Afrikaanse landen.

De frustratie onder Afrikaanse landen over de terughoudendheid van westerse financiële instellingen om olie- en gasprojecten te financieren, neemt toe. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, werken 18 Afrikaanse landen samen om een Afrikaanse Energiebank op te richten. Dit initiatief heeft als doel om 5 miljard dollar aan initiële financiering veilig te stellen om de ontwikkeling van hun enorme olie- en gasvoorraden te ondersteunen. Dat meldt Financial Times in een uitgebreid rapport.

Deze landen, die gezamenlijk bekend staan als de African Petroleum Producers Organization (APPO), stellen dat ze het soevereine recht hebben om hun rijkdommen aan koolwaterstoffen te gebruiken voor economische ontwikkeling. Ze benadrukken dat het voor hen in dit stadium niet haalbaar is om af te stappen van fossiele brandstoffen en wijzen op de dringende noodzaak om miljoenen mensen die zonder elektriciteit leven en afhankelijk zijn van schadelijke kookmethoden, toegang tot energie te geven.

Afrikaanse energiebank probeert financieringstekort te overbruggen

De druk die westerse landen uitoefenen op internationale kredietinstellingen zoals de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank om de financiering van olie- en gasprojecten in Afrika te beperken, maakt het probleem alleen maar erger. Deze houding staat in contrast met die van de VS, een belangrijke aandeelhouder van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, die zijn eigen schalieolie- en gassector actief promoot en ontwikkeling in Afrika ontmoedigt.

De voorgestelde Afrikaanse Energiebank probeert deze financieringskloof te overbruggen, zodat deze landen hun hulpbronnen kunnen aanwenden voor economische groei en armoedebestrijding. Hoewel internationale geldschieters graag projecten voor hernieuwbare energie financieren, zoals zonne- en windmolenparken, zien ze vaak de cruciale behoefte aan transmissie-infrastructuur in veel Afrikaanse landen over het hoofd.

Uitdagingen voor de overgang naar schone energiebronnen

Deze logistieke uitdaging vormt een belangrijke hindernis voor een snelle overgang naar schone energiebronnen, waardoor de ontwikkeling van inheemse olie- en gasbronnen voor deze landen een onmiddellijke noodzaak wordt. Ondanks de toenemende druk van klimaatactivisten zijn grote oliemaatschappijen actief bezig met het exploreren van de enorme onaangeboorde reserves van Afrika, wat een teken is van hun vertrouwen in de toekomst van het continent als een belangrijke speler in het mondiale energielandschap.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.