Oeganda doet nu mee aan de ruimterace en wil binnenkort menselijke organen 3D-printen in de ruimte

Oeganda doet nu mee aan de ruimterace en wil binnenkort menselijke organen 3D-printen in de ruimte
Een lancering uit 2020. (Aubrey Gemignani/NASA via Getty Images)

Het Afrikaanse land Oeganda lanceerde maandag, samen met Japan, zijn eerste satelliet naar de ruimte, genaamd de PearlAfricaSat-1.

Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer landen schieten raketten, satellieten, sondes en zelfs maanlanders de ruimte in. Dat komt door de steeds lagere kostprijs van zo’n lancering. Ook armere landen zijn vandaag de dag in staat om een ruimteprogramma op poten te zetten.

De essentie: Oeganda zal de nieuwe satelliet gebruiken om een reeks diverse experimenten uit te voeren.

  • PearlAfricaSat-1 zal gebruikt worden om accuratere data te verkrijgen voor weersvoorspellingen. Ook het in kaart brengen van mineraalafzettingen en het monitoren van de agriculturele situatie staan op de agenda. De satelliet moet bovendien ook dienst doen als grenswachter.
  • Maar wellicht de meest opvallende missie van PearlAfricaSat-1 is om biomedisch onderzoek te doen in de ruimte. Volgens The Nile Post, een van de grootste publicaties van het land, zal de zwaartekrachtloze omgeving worden gebruikt om onderzoek te doen naar het 3D-printen van menselijk weefsel.
  • Verder zal worden onderzocht welke impact een omgeving zonder zwaartekracht heeft op het correct functioneren van de eierstokken. Er is doorheen de geschiedenis nog zo goed als geen onderzoek gedaan naar het voortplantingsproces in de ruimte.
  • Ten slotte zal PearlAfricaSat-1 gebruikt worden om de Oeganda-Tanzania oliepijpleiding in de gaten te houden. Die wordt momenteel nog gebouwd. Wanneer die af is, zal het de langste verwarmde pijpleiding voor ruwe olie in de wereld zijn en zal die essentieel zijn voor de economische ontwikkeling van de regio.

Verder: De satelliet is intussen al aangekomen bij zijn bestemming, het Internationaal Ruimtestation (ISS), en zal op 5 december losgelaten worden in een baan rond de aarde.

  • PearlAfricaSat-1 is het resultaat van het zogenaamde Joint Global Multi-Nation Birds Satellite-programma (BIRDS), een samenwerking tussen Japan en een aantal Afrikaanse landen. De satelliet werd ontwikkeld onder leiding van drie Oegandese ingenieurs, die in Japan werden opgeleid.
  • Ook Zimbabwe stuurde voor het eerst een satelliet naar de ruimte, samen met Oeganda. Het gaat om de ZimSat-1. Ook die kunstmaan werd in samenwerking met Japan ontwikkeld.
  • Oeganda en Zimbabwe zijn niet de enige landen die op deze manier aan een lage kostprijs naar de ruimte kunnen. Onder andere Ghana en Nigeria plaatsten al satellieten in een baan rond de aarde door samen te werken met Japan.
  • Intussen hebben al meer dan tien Afrikaanse landen satellieten de ruimte ingekregen. Tegen 2025 moeten er 125 bijkomen, die momenteel worden ontwikkeld door 23 landen op het continent, volgens berichtgeving van Quartz
  • Volgens Mail & Guardian, een Zuid-Afrikaanse nieuwswebsite, zal de Afrikaanse ruimtevaartmarkt in 2024 10 miljard dollar waard zijn. Dat is opvallend, want de eerste Afrikaanse satelliet werd pas in 1999 gelanceerd. 

(bg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.