AfD probeert nu ook joodse steun te ronselen

In Duitsland heeft de ultrarechtse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) zijn project Juden in der AfD gelanceerd. De partij hoopt met het nieuwe initiatief een gedeelte van de joodse populatie in Duitsland te kunnen aantrekken. Aangegeven wordt immers dat AfD en de joodse bevolking samen een front kunnen vormen tegen de massa-immigratie van moslimmannen met antisemitische visies.

De nieuwe afdeling van de ultrarechtse partij staat naar eigen zeggen uitsluitend open voor leden die zowel een etnisch of religieus joodse achtergrond hebben als een AfD-lidkaart kunnen voorleggen. De lancering van de afdeling heeft in Duitsland echter onmiddellijk tot grote protesten geleid.

Bolwerk

Juden in der AfD staat onder het voorzitterschap van Dimitri Schulz, een jood die in de Sovjet-Unie werd geboren en als klein kind met zijn ouders naar Duitsland kwam. Schulz is al vier jaar bij de ultrarechtse partij aangesloten. Hij ziet het AfD als een bolwerk tegen de islamitische bedreiging voor Europa.

“Alternative für Deutschland is de enige partij die 100 procent geëngageerd is om de Duitse traditionele joods-christelijke waarden te verdedigen,” aldus Schulz. Hij verwacht dat de nieuwe afdeling mogelijk in staat zal zijn om veertienhonderd leden aan te trekken.

Juden in der AfD zegt het joodse leven in Duitsland en Europa te willen bewaren. Tevens zou geijverd worden voor een eerlijker behandeling van Israël door de media en zou Duitsland worden aangezet zich terug te trekken uit internationale organisaties die volgens de partij door islamisten zijn geïnfiltreerd.

Waarnemers zien in de lancering van het nieuwe initiatief echter een verdere poging van het AfD om een bredere groep conservatieven aan te spreken. “Joden zouden zich niet mogen inlaten met een organisatie die duidelijk antisemitische boodschappen verkondigt,” zeggen woordvoerders van de joodse gemeenschap in Duitsland. Volgens hen is AfD een partij met een antidemocratisch en onmenselijk karakter, die bovendien in sterke mate bij de rechts-radicale beweging aanleunt.

Gewezen wordt daarbij naar de historische minimalisering van de holocaust door een aantal leiders van Alternative für Deutschland en naar uitspraken van het prominente partijlid Björn Höcke, een harde nationalist die ervan verdacht wordt banden te hebben met de Duitse neonazistische beweging en die het joodse memorial in Berlijn omschreef als een monument van schaamte.

Establishment

Onder meer Dalia Grinfeld, hoofd van de Jüdischen Studierenden Union Deutschland (JSUD), stelde dat de partij in geen geval een koosjere erkenning zou krijgen. Ook de Zentralrat der Juden in Deutschland (ZJD) heeft in een officiële mededeling de AfD veroordeeld.

In een reactie vergeleek Beatrix von Storch, ondervoorzitter van de AfD-fractie in het Duitse parlement, de ZJD met de officiële kerken en ze bestempelde de raad louter als een onderdeel van het establishment. De AfD probeert zichzelf te positioneren als een beweging die de bevolking een alternatief biedt voor de gevestigde politieke partijen.

Ook Stephan Harbarth, ondervoorzitter van de parlementsfractie van de Christlich Demokratische Union (CDU) van bondskanselier Angela Merkel, heeft het nieuwe initiatief van de AfD gehekeld en afgewezen.

“Wie de spot drijft met de slachtoffers van de holocaust, staat zeker niet aan de kant van de joden,” aldus Harbarth, verwijzend naar uitspraken van partijleider Alexander Gauland, die eerder te kennen had gegeven dat de holocaust slechts een nietige vogelstront was in de glorierijke geschiedenis van Duitsland.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.