Activisten die klimaatzaak tegen Shell wonnen, nemen nu 30 andere bedrijven in het vizier

De klimaatorganisatie Milieudefensie neemt na een succesvolle klimaatzaak tegen Shell nog dertig andere ondernemingen in het vizier. De organisatie roept onder meer Ahold Delhaize, ABN Amro en KLM op om binnen drie maanden een plan te maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen en het klimaatprobleem aanpakken.

Milieudefensie was er vorig jaar via een Nederlandsee rechtbank in geslaagd om Shell een verplichting op te leggen om de CO2-uitstoot drastisch terug te schroeven. Volgens de uitspraak moet de uitstoot uiterlijk in 2030 met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van het niveau van 2019. Shell gaat weliswaar in beroep tegen de uitspraak.

Dertig bedrijven

Na de rechtszaak tegen Shell richt de klimaatorganisatie nu haar pijlen op dertig andere bedrijven, die volgens Milieudefensie veel te veel CO2 uitstoten. Het gaat onder meer over Ahold Delhaize, ABN Amro en KLM. “Nu de rechter Shell dwingt eigen verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is het duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland moeten vergroenen”, verduidelijkt Donald Pols, directeur van Milieudefensie, in een reactie aan de Nederlandse nieuwssite Trouw.nl.

“De directeuren van de bedrijven kregen een brief waarin hen werd gevraagd plannen in te dienen waarin zij uiteenzetten hoe zij de uitstoot van deze gassen tegen 2030 met 45 procent zullen verminderen ten opzichte van het niveau van 2019. Gebeurt dit niet, dan kunnen juridische stappen volgen”, zegt Peer de Rijk, beleidsmedewerker bij Milieudefensie, in een interview met het persagentschap Reuters.

“Geen overleg om te overleggen”

“Wij zijn zeer duidelijk dat wij uiteindelijk, indien nodig, bereid zijn naar de rechter te stappen. Maar natuurlijk hopen we dat deze bedrijven uit zichzelf in beweging komen”, vervolgt de Rijk. “Wij zijn bereid tot overleg, maar wij hebben ook haast, dus wij accepteren geen overleg om te overleggeen. De klimaatwetenschap is duidelijk. We weten wat er moet gebeuren.”

Het is de bedoeling dat de klimaatplannen worden doorgerekend en beoordeeld door New Climate Institute. In juni wil Milieudefensie de resultaten bekendmaken.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.