Academici komen met alternatieve noodoplossingen om vastgelopen Brusselse regeringsvorming te doorbreken

De Brusselse regeringsvorming zit nog steeds muurvast. Informateurs Christophe De Beukelaer (Les Engagés) en Elke Van den Brandt (Groen) zijn bezig aan een laatste poging om een doorbraak te forceren, maar de hoop is beperkt. Een groep academici van verschillende grote Belgische universiteiten hebben daarom zes alternatieve scenario’s gepresenteerd. Zo willen ze vermijden dat Brussel verder verzakt in chaos en de rampzalige financiële situatie gered kan worden.


Key Takeaways

  • In Brussel lijkt er nog geen oplossing in zicht voor de vastgelopen regeringsvorming.
  • Een groep onderzoekers en academici stellen daarom alternatieve oplossingen voor.
  • Daarmee willen ze vermijden dat Brussel onder federale curatele komt of dat de begroting verder uit de hand loopt.

We zijn ondertussen al negen maanden na de verkiezingen, maar een Brusselse regering is nog steeds veraf. Iets meer dan twee weken geleden gaf David Leisterh (MR) zijn opdracht als formateur voor de Brusselse regering terug nadat hij er niet in was geslaagd de Franstalige en Nederlandstalige partijen samen aan tafel te krijgen.

Onder federale curatele?

Christophe De Beukelaer (Les Engagés) en Elke Van den Brandt (Groen) namen daarna over als informateurs. Dat duo is sindsdien bezig met gesprekken met alle partijen, behalve Vlaams Belang. De vraag daarbij was aan alle partijen om die gesprekken aan te vatten zonder veto’s. Van den Brandt en De Beukelaer hebben ondertussen hun deadline al enkele keren verlegd. Ze geven zichzelf nu nog tot vrijdag en komen dan met hun besluit.

Als dat besluit negatief is, dreigt de chaos in Brussel nog groter te worden dan ze al is. De begroting in de hoofdstad is compleet ontspoord en de aftredende regering-Vervoort kan weinig oplossingen bieden. De kans is dan ook groot dat Brussel onder federale curatele komt te staan, een doemscenario dat velen willen vermijden.

Alternatieve oplossingen

Een groep academici, die verbonden zijn aan Rethinking Belgium, hebben daarom enkele mogelijke alternatieve oplossingen voorgesteld. De onderzoekers zijn Willem Sas van Universiteit Hasselt (UHasselt) en Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Emilie Van Haute van Université Libre de Bruxelles (ULB), Kevin Meyvaert van Vrije Universiteit Brussel (VUB), Philippe Van Parijs van Université Catholique de Louvain (UCL) en Hugues Dumont van Université Saint-Louis.

Zij noemen hun alternatieven bij Bruzz “minder aantrekkelijk dan een klassieke regering, maar ze zijn alvast pakken beter dan het huidige vacuüm”. “De impasse voedt het wantrouwen en de frustratie bij de Brusselaars en vergroot het risico dat Brussel afhankelijk wordt van andere bestuursniveaus voor financiering, wat de autonomie van de hoofdstad zou kunnen bedreigen”, klinkt het.

Eenheidsregering, burgerparticipatie of technocratische regering

Een van de voorgestelde oplossingen is een eenheidsregering met alle “democratische partijen”. Zij moeten dan samen tot een begrotingsakkoord komen in de strijd tegen de uit de hand lopende overheidsfinanciën. Zo’n begroting is dringend nodig omdat kredietbeoordelaars dreigen de rating van Brussel te verlagen. Dat kan rampzalige gevolgen hebben voor uitstaande schulden van Brussel.

Daarnaast kan er gekozen worden voor een technocratische regering, met vertegenwoordigers die niet rechtstreeks aan de partijen gelinkt zijn. Er kan ook gewoon gekozen worden voor neutrale bemiddelaar, die alle partijen opnieuw aan tafel probeert te krijgen. Andere alternatieven zijn een minderheidsregering of een crisisregering. Die laatste optie is in Brussels praktisch wel moeilijk haalbaar.

Een laatste scenario gaat uit van burgerparticipatie. Het zou meer specifiek gaan om deliberatieve commissies, met daarin parlementsleden en uitgelote burgers.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.