Twee superjachten van de Russische oligarch Roman Abramovitsj liggen momenteel aangemeerd in Turkije. Hoewel dat land de oorlog in Oekraïne wel veroordeelt, weigert het deel te nemen aan de internationale sancties tegen Rusland. Sinds het begin van de invasie in Oekraïne noemt Turkije zichzelf neutraal. Maar die positie kan heel wat investeringen lokken van Russische oligarchen.
Solaris, een jacht van Roman Abramovitsj, voer enkele dagen op de Middellandse Zee zonder duidelijke eindbestemming. Maar maandag meerde het schip toch aan in Turkije, bij Bodrum. Daarbij werd het jacht onthaald door een boze menigte met Oekraïense vlaggen. Dinsdag kwam een tweede jacht toe, deze keer in Mamaris op 80 kilometer van de eerste. Het gaat om Eclipse, een superjacht van Abramovitsj van 162,5 meter lang, met twee helipads, negen verdiepingen, een zwembad en zelfs een raketafweersysteem. Dat schrijft persagentschap Reuters.
De twee jachten zijn fijntjes voorbij de wateren gevaren van landen die wél deelnemen aan de internationale sancties. Die houden ook de inbeslagname van zulke plezierboten van de oligarchen in. Maar Abramovitsj bezit nog een pak meer van zulke jachten, volgens gespecialiseerde websites zoals Super Yacht.
Turkije, een toevluchtsoord voor oligarchen?
Hoewel ze de oorlog veroordelen, neemt Turkije niet deel aan de sancties van het Westen, daar is het land zelfs resoluut tegen. Op die manier zou Turkije Russische oligarchen kunnen aantrekken die zaken willen blijven doen. Daar rekent het land in ieder geval op. “Wij handelen met gevoeligheid in kwesties zoals de overdracht van geld van oligarchen naar Turkije”, vertelde een bron uit de regering in Ankara aan Reuters.
Vorige week passeerde Abramovitsj kort langs Istanboel. Een bron die in contact staat met de Russische miljardair vertelt aan Reuters dat Abramovitsj en andere oligarchen graag zouden willen investeren in Turkije. De bron gaat niet verder in detail, maar Abramovitsj zou dus graag naar Turkije reizen om er activa te kopen.
De politiek in het land reageert allesbehalve unaniem goedkeurend op dat “initiatief”. Tegenstanders van Erdogan, zoals Utku Cakirozer, afgevaardigde van de belangrijkste oppositiepartij CHP, menen dat deze evenwichtsoefening, en de aanwezigheid van jachten die elders in Europa onder embargo staan, het land in een delicate situatie op internationale schaal zou kunnen brengen. Vooral nu met de Oekraïense en Georgische eisen voor EU-lidmaatschap, Turkije ook weer met zijn lidverzoek komt.
Diplomatieke rol
Turkije heeft stevige economische en diplomatieke banden met Rusland en Oekraïne. Het land heeft al meermaals aangeboden om er onderhandelingen te organiseren tussen de twee vechtende partijen.
Nederlands minister-president Mark Rutte benadrukte tijdens een staatsbezoek aan Ankara het belang dat Turkije kan hebben als setting voor de dialoog tussen Rusland en Oekraïne: “Het is een van de enige open lijnen die we nog hebben tegenover de twee landen”, zei Rutte. “Wij staan erop dat Turkije alle internationale sancties mee uitvoert, maar ik denk dat we ook blij moeten zijn met het feit dat Turkije zo’n diplomatieke rol speelt.”
De neutraliteit en een diplomatieke rol spelen aan de ene kant, en tegelijkertijd grootkapitaal aantrekken, het is in elk geval een win-winsituatie voor Turkije. Het valt nog te bezien hoe het Westen zal reageren wanneer er steeds meer oligarchen zich in Turkije komen vestigen.
(evb)