Dit is de enige Belgische en Nederlandse investering in Iran

Een consortium van Nederlandse en Belgische investeerders, waaronder de eigenaren van biergigant AB InBev, pompten sinds 2016 zo’n 270 miljoen euro in de Iraanse techsector.

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen hanteert al meerdere jaren een sanctiebeleid tegenover Iran. Eerst kwamen die er door het Iraanse atoomprogramma, maar recent ook doordat bleek dat Iran Rusland steunt met gevechtsdrones in Oekraïne. Er is dus maar een zeer beperkte doorgang tussen Iran en de internationale markt.

In het nieuws: Het Financieel Dagblad, onderzoeksplatform Investico en dagblad De Tijd onderzochten de financiële banden tussen Nederland, België en Iran.

  • In 2015 konden enkele grote landen, aangevoerd door voormalig Amerikaans president Barack Obama, een nucleaire deal bereiken met Iran. Enkele sancties werden daarop teruggeschroefd en Iran kreeg meer toegang tot de internationale markt. Investeren in het Midden-Oosterse dictatoriale land was, mits strenge voorwaarden, toegestaan. He
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer