Met nog maar een paar dagen te gaan voor de volgende Starship-test, roept het aantal verwondingen onder SpaceX-medewerkers vragen op

Met nog maar een paar dagen te gaan voor de volgende Starship-test, roept het aantal verwondingen onder SpaceX-medewerkers vragen op
SpaceX – Getty Images

De volgende test met Starship, een volledig herbruikbaar raketsysteem van SpaceX, staat gepland voor komende vrijdag, althans als het bedrijf de goedkeuringen krijgt. Uit een onderzoek van het persagentschap Reuters blijkt dat er sinds 2014 meer dan 600 gewonden zijn gevallen onder de werknemers van het bedrijf.

Waarom is dit belangrijk?

De volgende lancering zou op 17 november al kunnen plaatsvinden. Tenminste, onder voorbehoud van goedkeuring door de Federal Aviation Administration en een aantal andere Amerikaanse federale instanties. Het gaat hier om de tweede testvlucht met Starship.

Uit een onderzoek van Reuters blijkt dat er bij SpaceX al heel wat arbeidsongevallen, met soms ernstige lichamelijke gevolgen, zijn gebeurd.

  • In 2014 kwam een medewerker van SpaceX om het leven op het bedrijfsterrein in McGregor, Texas. Hij maakte deel uit van een team dat isolatieschuim moest vervoeren, maar er waren geen riemen aanwezig om de lading veilig vast te maken. Een windvlaag was voldoende om de lading te laten vallen, samen met een van de werknemers.
  • De federale inspecteurs van de Amerikaanse Occupational Safety and Health Administration kwamen tot de vaststelling dat SpaceX verantwoordelijk was. Het bedrijf moest zeven specifieke veiligheidsverbeteringen doorvoeren.

Meer dan 600 gewonden

Volgens Reuters zijn er sinds 2014 al meer dan 600 gewonden gevallen bij SpaceX. En in veel gevallen gaat het om verwondingen die de werknemers heel hun leven met zich meedragen. Reuters was in staat om elk geval afzonderlijk te onderzoeken en wat het persagentschap ontdekte, is huiveringwekkend.

  • Meer dan 100 arbeiders liepen snij- of schaafwonden op.
  • 29 gevallen van botbreuken of ontwrichtingen.
  • 17 werknemers van wie de handen of vingers ” verbrijzeld” waren.
  • 9 gevallen van hoofdletsel, waaronder één schedelfractuur, vier hersenschuddingen en één traumatisch hersenletsel.
  • 170 gevallen van verstuikingen en verrekkingen.

Tot de ernstige verwondingen behoorden ook vijf brandwonden, vijf elektrocuties, acht ongevallen die leidden tot amputaties, 12 verwondingen waarbij verschillende niet nader gespecificeerde lichaamsdelen betrokken waren en zeven werknemers met oogverwondingen, aldus Reuters. Er waren ook honderden gevallen van “kleine verwondingen”.

Zeer gehaast

Het forse cijfer heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat SpaceX niet altijd de veiligheidsprocedures naleeft. Voormalige werknemers hebben ook al gewezen op de hoge werkdruk en gebrekkige training. Musk legt regelmatig helse deadlines op die hij zelf heeft gesteld.

“Elons concept dat SpaceX op een missie is om zo snel mogelijk Mars te bereiken en de mensheid te redden, dringt door in elk onderdeel van het bedrijf. Het bedrijf rechtvaardigt het opzij zetten van alles wat in de weg zou kunnen staan van het bereiken van dat doel, inclusief de veiligheid van de werknemers

Tom Moline, voormalige medewerker bij SpaceX. Hij verloor zijn job omdat hij veiligheidsgebreken aan het licht bracht.

Reuters interviewde meer dan dertig mensen met kennis van wat er zich afspeelt bij SpaceX, of ze nu nog voor het bedrijf werken of niet. Allen, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, wijzen op een echte cultuur van risico’s nemen en op het feit dat de verantwoordelijkheid voor ongelukken grotendeels wordt toegeschreven aan de werknemers zelf.

De 600 gevallen die door de media zijn onderzocht, zijn slechts het topje van een ijsberg die ongetwijfeld veel groter is. De Occupational Safety and Health Administration verplicht bedrijven om elk jaar automatisch verwondingen op de werkplek te melden. Deze regel werd opgelegd in 2016. Toch diende SpaceX pas in 2021 en 2022 statistische gegevens in. Alsof er niets was gebeurd.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.