Aantal faillissementen van Duitse bedrijven bereikt hoogste punt in 10 jaar


Key takeaways

  • Het aantal faillissementen van bedrijven in Duitsland bereikte in 2024 het hoogste niveau in tien jaar.
  • In november was er een aanzienlijke toename van het aantal falingen, met een stijging van ongeveer 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor en een totaal aan vorderingen ingediend door schuldeisers van ongeveer 2,8 miljard euro.
  • Industrieën zoals transport en logistiek, de bouw en de horeca kenden een hoge concentratie falingen, terwijl het aantal faillissementen onder particulieren slechts licht steeg, met 2,8 procent.

Het aantal faillissementen van bedrijven in Duitsland bereikte in 2024 het hoogste aantal in tien jaar, en de cijfers bleven in januari stijgen. Het Statistisches Bundesamt meldde voor januari bijna 14 procent meer geregistreerde insolventieprocedures dan het jaar daarvoor. Het is belangrijk om op te merken dat deze statistieken de beslissingen van insolventierechtbanken weergeven, vaak enkele maanden na de eerste aanvraag.

In november was er een aanzienlijke stijging van het aantal falingen, waarbij de Duitse rechtbank 1787 aangevraagde faillissementen registreerde – een stijging van ongeveer 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De totale vorderingen die door schuldeisers werden ingediend bedroegen ongeveer 2,8 miljard euro, vergeleken met ongeveer 1,5 miljard euro in november vorig jaar.

Aantal faillissementen

Sectoren als transport en logistiek, bouw en horeca kenden een hoge concentratie aan falingen. Het aantal faillissementen onder particulieren nam daarentegen slechts licht toe, met 2,8 procent tot 5971 gevallen.

Volgens Creditreform, een Duits kredietrapportagebureau, waren er in 2024 ongeveer 22.400 bedrijfsfaillissementen in Duitsland, het hoogste aantal sinds 2015. Dit jaar kan mogelijk het record overtreffen dat werd gevestigd tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2009, toen er meer dan 32.000 gevallen waren.

Beïnvloedende factoren

Verschillende factoren dragen bij aan deze uitdagende omgeving voor bedrijven: hoge energieprijzen, complexe bureaucratische processen, politieke onzekerheid en een daling van de consumentenbestedingen. Bovendien zijn de uitzonderlijke maatregelen die de overheid tijdens de COVID-19 pandemie heeft genomen om een golf van faillissementen te voorkomen, inmiddels verlopen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.