Key takeaways
- Kering rapporteerde een omzet over het vierde kwartaal die de voorspellingen van analisten overtrof, ondanks een daling van 12 procent op jaarbasis.
- Het bedrijfsresultaat voor het jaar bedroeg 2,55 miljard dollar, lager dan de 4,75 miljard dollar van het jaar daarvoor.
Kering rapporteerde een omzet in het vierde kwartaal die de verwachtingen van analisten overtrof, ondanks een daling op jaarbasis door de lagere vraag naar zijn belangrijkste merk, Gucci. Het luxebedrijf, eigenaar van merken als Bottega Veneta, Balenciaga en Alexander McQueen, zag de omzet met 12 procent dalen tot 4,39 miljard euro, wat net boven de analistenverwachting van 4,29 miljard euro lag. Dit meldt CNBC.
De omzet van Gucci, verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale omzet van Kering, daalde in het laatste kwartaal met 24 procent op jaarbasis tot 1,92 miljard euro. Deze daling vergroot de verliezen voor Gucci, dat voorheen een opvallend merk was binnen de groep. De omzet over het hele jaar vertoonde ook een daling van 12 procent tot 17,19 miljard euro, iets hoger dan de verwachte 17,09 miljard euro.
Uitdagingen toekomst
Het bedrijfsresultaat voor het jaar bedroeg 2,55 miljard euro, wat overeenkomt met de herziene prognose van oktober, maar aanzienlijk lager is dan de 4,75 miljard euro van het jaar daarvoor. De aandelenkoers van Kering steeg dinsdag na het bekendmaken van de resultaten aanvankelijk met 6 procent, maar de koerswinst zwakte uiteindelijk af tot 1,3 procent.
Voorzitter en CEO François-Henri Pinault benadrukte de focus van het bedrijf op het revitaliseren van merken tijdens een uitdagend jaar en zei dat er inspanningen worden geleverd om de merkwenselijkheid voor de lange termijn te versterken. Hij sprak zijn vertrouwen uit in de stabilisatie van Kering en voorspelde een geleidelijke terugkeer naar een groeitraject.
Chinezen kopen minder luxeproducten
Kering benadrukte een bescheiden verbetering van de verkoop van de merken Gucci, Yves Saint Laurent en Bottega Veneta in zowel de regio Azië-Pacific als Noord-Amerika, maar gaf geen specifieke marktdetails. Dit rapport volgt op recente winstpublicaties van andere Europese luxegroepen nu beleggers op zoek zijn naar tekenen van herstel in een sector die wordt gehinderd door teruglopende consumentenbestedingen, met name in China.
Beleggers reageerden vorige maand voorzichtig op de jaarresultaten van LVMH, die de verwachtingen licht overtroffen ondanks zorgen over de segmenten mode en lederwaren, maar ook wijn en gedistilleerde dranken van de groep. Dit stond in contrast met de sterke prestaties van Richemont, wat vragen opriep over mogelijke discrepanties binnen de luxemarkt. Kering, dat sterk afhankelijk is van de Chinese consument, heeft te kampen met een meer uitgesproken neergang, die vooral zijn topmerk Gucci treft.
Herstructurering
Het recente vertrek van Gucci’s design chef Sabato De Sarno na minder dan twee jaar in die functie, betekent een belangrijke verandering binnen het merk, na de benoeming van CEO Stefano Cantino vorig jaar om het wel en wee van Gucci nieuw leven in te blazen. De minimalistische ontwerper De Sarno volgde Alessandro Michele op, wiens maximalistische ontwerpen het merk jarenlang hebben bepaald.
Kering is van plan om op een later moment de opvolger van De Sarno aan te kondigen. Ondanks deze verwachte verandering denkt analist Simone Ragazzi van Algebris Investments dat investeerders terughoudend zullen blijven, vanwege de aanhoudende problemen met de erfenis van Gucci.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!