Aalst Carnaval in het oog van de (politieke) storm na Joodse karikaturen

De Aalsterse carnavalsstoet trok opnieuw door de straten en ook dit jaar waren er opnieuw veel Joodse stereotypes en karikaturen te zien. Dat valt dat niet in goede aarde, omdat er vorig jaar ook al kritiek op kwam.

Voor het eerst heeft ook premier Sophie Wilmès (MR) gereageerd. Na de doorgang van de stoet kwam er een reactie op enkele van de grotere en kleinere praalwagens.

‘Waarden van dit land’

‘Het is niet de eerste keer dat deze praktijken kritiek krijgen door de karikaturen van de Joodse gemeenschap. Hoewel Aalst Carnaval veel méér is dan dat, doen deze feiten afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land’, zegt Wilmès in een persbericht.

De reactie van Wilmès komt er wellicht omdat Emmanuel Nahson, de Israëlische ambassadeur van België, de regering om een reactie had gevraagd.

Aalst Carnaval is dit jaar met argusogen gevolgd omdat er vorig jaar ook al commotie was rond Joodse figuren in de stoet. Dit jaar reikte die commotie tot de Joodse gemeenschap in Israël. In Aalst reageerde men eerder laconiek en bleek de vraag over zelfcensuur eerder onbestaande. Al bleven de referenties aan Joodse cultuur, zeker bij de grote groepen, eerder beperkt.

Toch is Wilmès streng. ‘Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid.’

‘Wereldvreemd’

Christophe D’Haese, de burgemeester van Aalst, is niet blij met de reactie van Wilmès. ‘Wereldvreemd’, noemt hij de uitspraken van de premier. ‘Ik heb geen uitingen van racisme of antisemitisme gezien’. D’Haese heeft ‘duizenden carnavalisten gezien die dat begrepen hebben. Ik zie een waardige stoet’, zegt hij aan De Standaard.

Het lijkt er ook op dat er geen verdere stappen komen. Het Forum der Joodse Organisaties is niet blij met de praalwagens, maar overweegt geen verdere juridische stappen. Zij vinden dat er een bredere maatschappelijke tegenbeweging moet komen, die alle vormen van racisme en antisemitisme afwijst.

In het buitenland komt er wel reactie op de stoet: de Amerikaanse Joodse belangenvereniging American Jewish Committee heeft aan de EU gevraagd om een onderzoek in te stellen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.