Dat het “niet passeerde” voor socialisten en groenen, dat had iedereen in de Wetstraat wel al begrepen: minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nam de strijd tegen fiscale fraude niet op in haar lijstje van zeven topprioriteiten in het Nationaal Veiligheidsplan voor de politie. Dat zou vandaag normaal aan de deelstaten worden voorgesteld. Niet dus.
- Want de plannen leverden erg veel heisa op, en ook wat interne spanningen, want binnen Vivaldi trok plots iedereen zijn handen af van de voorstellen van Verlinden, inclusief partijgenoot en vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V). Zeker minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) was nochtans mee architect: zijn eigen Open Vld was dan ook zowat de enige partij die openlijk nog Verlinden verdedigde, tegen de aanvallen van PS, Vooruit, Ecolo en Groen. In de Kamer bleven die donderdag kritisch, wat tot (alweer) een pijnlijke vertoning van onenigheid binnen Vivaldi leidde.
- Zeker Servais Verherstraeten (CD&V) strooide heftig zout in de wonde, door de lijst kabinetten op te sommen die “allemaal op voorhand op de hoogte waren van de plannen”. Daarbij ook de PS. Dat Verherstraeten toch ook de onenigheid in eigen rangen netjes afgedekte, kon iedere waarnemer zien.
- Bij Villa Politica corrigeerde Verlinden: het plan zal ze nu “verduidelijken en verhelderen”. Met andere woorden: er komen waarschijnlijk acht, en geen zeven topprioriteiten. Of alle ‘topprioriteiten’ verdwijnen. Toch kon de voormalige topadvocate het niet nalaten erop te wijzen “dat er veel andere ministers ook betrokken waren bij de opmaak van het plan”.
- De vraag is nu of met die semantische aanpassingen het dossier geblust kan worden. Want bij de socialisten waren ze alweer erg strijdvaardig: mogelijks moet de premier straks dus ook daar nog een brandje blussen.