Is Craig Wright de echte Satoshi Nakamoto, de mysterieuze stichter van Bitcoin? Wright meent van wel. Cryptobeleggers blijven voorlopig erg sceptisch.
Een rechter in Florida heeft zich maandag uitgesproken over een zaak die de cryptowereld al wekenlang in de ban houdt. Craig Wright, een Australische computerwetenschapper, mag volledig beschikken over een crypto-wallet van 1,1 miljoen Bitcoins, ofwel 50 miljard dollar. De familie van zijn inmiddels overleden makker, David Kleiman, zou geen zeggenschap hebben over de cryptomunten, oordeelt de rechter nu.
Wright meent al jarenlang dat hij een belangrijke schakel was in het team dat de oudste en grootste cryptomunt ter wereld creëerde. Dat team zou samen het pseudoniem “Satoshi Nakamoto” gebruikt hebben om hun bekende Bitcoin-witboek, waarin de filosofie en werking van cryptomunten en blockchain uit de doeken gedaan wordt, te publiceren. Kleiman, een vriend van Wright, beweerde ook deel uit te maken van dat team toen de eerste miljoen Bitcoins gemined werden. Kleiman overleed echter in 2013 op 46-jarige leeftijd. Zijn familie klaagde Wright aan om mee te kunnen beschikken over de portefeuille met de riante som Bitcoins.
Maar de crypto-wallets van de legendarische Satoshi Nakamoto, wie er ook achter die identiteit zit, zijn nooit meer aangeraakt sinds januari 2009, vlak na de creatie van de eerste Bitcoins. En dat is ook meteen het probleem met de beweringen van Wright.
4,8 procent van alle Bitcoins in circulatie
De Bitcoins van Satoshi Nakamoto zijn verspreid over verschillende adressen op het netwerk van de cryptomunt. Zo werden de eerste 50 Bitcoins, die gecreëerd werden na het minen van de eerste block ooit, ofwel de Genesis-block, verzonden naar een wallet die al meer dan tien jaar geen cryptomunten meer verzonden heeft.
Volgens de meeste experten zouden de wallets van Satoshi Nakamoto rond de 1.148.800 Bitcoins bijhouden, plus al zeker 16,7 Bitcoins in fooien die naar de verschillende adressen werden gestuurd. Dat betekent dat Nakamoto begin dit jaar 4,8 procent van alle Bitcoins in circulatie zou bezitten.
Er werd Wright vanuit de cryptogemeenschap al verschillende keren gevraagd om een transactie uit te voeren op één van deze adressen, om zo aan te tonen dat hij inderdaad Satoshi Nakamoto is. Daar is Wright tot nu toe nog niet in geslaagd.
Wright moet het nu gaan bewijzen
Toch blijft Wright volhouden dat hij inderdaad de baanbrekende computerwetenschapper is die de wereld van financiën op zijn kop gezet heeft.
Tijdens het proces hebben zowel Wright als enkele onafhankelijke crypto-experts onder ede verklaard dat de Australiër inderdaad de eigenaar van de Bitcoins zou zijn. Wright meent ook dat hij dit zou bewijzen, moest hij de rechtszaak wint.
Het blijft dus nog even afwachten om te zien of Wright over de boeg zal komen met zijn beloften. De man gaf aan dat hij een “groot deel” van het Bitcoin-fortuin zal wegschenken aan goede doelen.
(kg)