De Spaanse topclubs FC Barcelona en Real Madrid willen koste wat kost voorkomen dat investeerder CVC Capital Partners aan de haal gaat met de zeer begeerde televisierechten van de nationale Spaanse voetbalcompetitie. In een uiterste poging komen zij daarom met een eigen bod om de investeringsreus te dwarsbomen.
De twee aartsrivalen zijn een offensief begonnen om de CVC-deal te dwarsbomen. De Spaanse clubs stemmen op 10 december of ze de deal wel of niet willen, meldt persbureau Reuters.
De twee opstandige clubs proberen deze stemming nog te beïnvloeden. Ze hebben de voorzitters van de 39 andere teams in de eerste en tweede divisie van het Spaanse voetbal aangeschreven met het dringende verzoek de CVC-deal af te wijzen en hun alternatief te steunen, meldden Spaanse media waaronder El País deze week.
Belang voor 50 jaar
Investeerder CVC deed La Liga eerder dit jaar een zakelijke voorstel. Onder die deal zou het private-equity-bedrijf een kapitaalinjectie doen van 2,7 miljard euro in de Spaanse competitie.
In ruil daarvoor wil CVC een belang van 11 procent in de televisierechten voor een periode van liefst vijftig jaar. De rest van het geld zou terugvloeien naar de clubs.
Het voorstel stuitte de twee meest succesvolle clubs, FC Barcelona en Real Madrid, tegen de borst omdat zij de voorwaarden te gunstig vinden voor de investeerder. Samen met Athletic Bilbao en een vierde club die anoniem wilde blijven weigerden zij hun handtekeningen te zetten. Maar de rest van de clubs ging in augustus wel akkoord, wat de kapitaalinjectie wel terugbracht op circa 2,1 miljard euro.
Al snel besloten de onwillige topclubs om een rechtszaak aan te spannen tegen CVC Capital, CVC-voorzitter Javier de Jaime Guijarro en La Liga-voorzitter Javier Tebas.
Eigen voorstel
In de tussentijd komen FC Barcelona, Real Madrid en Athletic Bilbao – de Baskische traditieclub die tot half jaren tachtig acht keer landskampioen werd – nu dus met een eigen voorstel. Daarbij worden ze geholpen door zakenbanken Bank of America, JPMorgan and HSBC, schrijft Financial Times op basis van anonieme bronnen.
In dit nieuwe voorstel wordt een speciaal vehikel opgericht dat 2 miljard euro ophaalt bij investeerders, om zo alle Spaanse clubs te financieren. Dit geld zou in een periode van 25 jaar worden terugbetaald, tegen een rente van 2,5 tot 3 procent. De drie clubs beloven dat dit voorstel de Spaanse clubs op termijn 12 miljard euro bespaart, en het zou voorkomen dat La Liga voor vijftig jaar aan CVC vastzit.
Zo is dus nog niet gezegd wie er met de Spaanse voetbalrechten aan de haal gaat. “CVC is een heel kapitaalkrachtig fonds dat ook al 1,7 miljard euro op de Italiaanse Serie A heeft geboden”, zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake.
“Maar in Spanje is de stem van FC Barcelona en Real Madrid enorm belangrijk omdat juist zij voor de belangstelling van tv-kijkers zorgen. Wie de rechten ook bemachtigt, ik verwacht dat het uitdraait op een collectieve verkoop door de clubs”, aldus Van den Wall Bake.
Britten heer en meester
Ondertussen kijken de Spaanse clubs al jaren vol jaloezie naar de Britse Premier League. De Britten verkochten in 2015 hun tv-rechten voor drie seizoenen aan Sky Sports en BT voor het bedrag van 5,1 miljard pond (destijds ruim 7 miljard euro), een absoluut record in de historie van het voetbal.
Sindsdien dendert de Premier League vrolijk verder. Voor de periode 2019-2022 int het omgerekend 5 miljard euro, terwijl het in november ook nog een deal sloot met het Amerikaanse televisiestation NBC Universal. Zij betalen omgerekend 2,37 miljard euro om de Premier League-wedstrijden de komende zes jaar live uit te mogen zenden in de VS.
Opgeteld is dat ruim 14 miljard euro, waarmee de Britten alle andere nationale voetbalcompetities financieel op een straatlengte afstand hebben gezet.