Apple sleept NSO, het Israëlische spywarebedrijf achter Pegasus, voor de rechter

Apple klaagt NSO, het Israëlische bedrijf dat de Pegasus-spyware maakt, aan voor het hacken van zijn software. NSO, dat sinds kort op de zwarte lijst van de Verenigde Staten staat, was in 2019 al aangeklaagd door WhatsApp.

De spyware werd de afgelopen maanden het mikpunt van kritiek. Het kwam aan het licht dat autoritaire regeringen Pegasus gebruiken om journalisten en dissidenten te bespioneren. Apple beschuldigt NSO ervan Pegasus gebruikt te hebben om de Apple-toestellen van zijn gebruikers te infecteren voor illegale doeleinden.

Directieleden van NSO hebben altijd beweerd dat zij spyware verkopen aan politiediensten en inlichtingendiensten voor legale afluisterpraktijken. Toch is uit een reeks onthullingen gebleken dat verschillende regeringen Pegasus gebruikt hebben tegen journalisten, activisten, dissidenten, academici en ambtenaren.

Pegasus maakte gebruik van een kwetsbaarheid in het systeem van Apple om telefoons te infecteren, volgens een interne analyse. Apple zag zich om die reden gedwongen een patch uit te brengen om dergelijk misbruik te bestrijden.

Verbannen van Appleproducten

“Groepen als de NSO geven miljoenen dollars uit aan geavanceerde bewakingstechnologieën, zonder dat daarvoor verantwoording moet worden afgelegd. Deze situatie moet veranderen”, zegt Craig Federighi, senior vicepresident Software Engineering van Apple. Federighi voegde eraan toe dat spyware-aanvallen, ook al treffen ze slechts een zeer klein aantal Apple-gebruikers, zeer gevaarlijk aan het worden zijn.

Om toekomstig misbruik en schade aan haar gebruikers te voorkomen, wil de techgigant NSO verbieden “om nog software, diensten of apparaten van Apple te gebruiken.”

Apple kondigde ook een subsidie aan van 10 miljoen dollar (bijna 9 miljoen euro) voor onderzoekers en activisten die werken aan de bestrijding van cybersurveillance, zoals Citizen Lab en Amnesty Tech.

In een reactie op de rechtszaak zei een woordvoerder van NSO dat “duizenden levens over de hele wereld zijn gered” dankzij de technologieën van NSO Group, dat naar eigen zeggen regeringen voorziet van de wettelijke instrumenten om “pedofielen en terroristen” mee te bestrijden. “NSO Group zal de waarheid blijven verdedigen”, besluit de woordvoerder.

Zwarte lijst

Apple is niet het eerste Amerikaanse techbedrijf dat een rechtszaak aanspant tegen NSO. Het bedrijf werd in 2019 al aangeklaagd door WhatsApp nadat Pegasus ervan werd beschuldigd 1.400 van zijn gebruikers te hebben getarget. Onder hen ongeveer 100 diplomaten, overheidsfunctionarissen, journalisten en activisten.

NSO werd onlangs door de Amerikaanse regering van Joe Biden op een zwarte lijst geplaatst omdat het “in strijd met het buitenlands beleid en de nationale veiligheidsbelangen van de VS handelde.” Dit betekent dat niemand in de Verenigde Staten nog zaken kan doen met het Israëlische spywarebedrijf.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.