De regeringsleiders van de G20-top, een top van de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie, hebben zaterdag in Rome groen licht gegeven om de winst van multinationals aan een minimaal belastingtarief van 15 procent te onderwerpen.
Het gaat om een bevestiging van de belastinghervorming die eerder dit jaar binnen de OESO beklonken werd. Die landenorganisatie becijferde toen dat een minimale winstbelasting van 15 procent ongeveer 150 miljard dollar aan extra inkomsten zou opleveren voor overheden, verspreid over de hele wereld.
Die spreiding wordt mogelijk door een ander luik van de hervorming: multinationals horen volgens de G20 belastingen te betalen in alle landen waar ze actief zijn, en niet alleen in een regionaal hoofdkwartier met een gunstig fiscaal regime. De minimumtaks viseert onder meer techreuzen als Facebook en Apple, die zich voor hun Europese activiteiten in Ierland vestigden.
“Historisch akkoord”
Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gaat het om een “historisch akkoord” en wordt hiermee “de schadelijke race to the bottom naar de laagste winstbelasting stilgelegd.” Haar Franse collega Bruno Le Maire gaf een indicatie van de volgende stappen.
Frankrijk is in de eerste jaarhelft van 2022 voorzitter van de Europese Unie. Le Maire wil het bereikte politieke akkoord snel in Europese regelgeving gieten, waardoor de minimumbelasting in 2023 van kracht zou worden. Tijdens dat EU-voorzitterschap worden toevallig ook de Franse presidentsverkiezingen (april 2022) gehouden.