China overweegt om vastgoed te belasten

China speelt al twintig jaar met het idee om vastgoed te belasten, maar het land zou nu daadwerkelijk die weg willen inslaan. Volgens analisten plaveit de crisis bij de Chinese vastgoedgigant Evergrande de weg voor zo’n belasting.

Chinezen moeten geen belastingen betalen hun op hun vastgoedbezittingen. Er zijn wel twee uitzonderingen: de regio’s Shanghai en Chongqing. Daar moeten de inwoners sinds 2003 belastingen op eigendom betalen. Maar de inkomsten uit die belasting zijn zodanig klein dat andere regio’s niet in hun voetsporen treden. In 2020 was de vastgoedbelasting goed voor slechts 5 procent van de regionale belastinginkomsten.

Vastgoedbelasting op nationaal niveau

Maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. China overweegt nu om op nationaal niveau een vastgoedbelasting te introduceren. Larry Hu, hoofdeconoom China bij de financiële dienstverlener Macquarie, schreef dit weekend in een brief dat er sinds de privatisering van de vastgoedmarkt in 1998 een welvaartskloof is ontstaan tussen de jongere en de oudere generatie.

“Een vastgoedbelasting in China is veel meer dan een herverdeling van rijkdom van rijk naar arm. Het zorgt ook voor een herverdeling van oudere generaties en hooggeplaatste stadsbewoners naar de rest”, aldus Hu. “Als gevolg daarvan is de weerstand tegen vastgoedbelasting niet alleen breed, maar ook krachtig.” Volgens Moody’s vertegenwoordigt vastgoed 70 tot 80 procent van het vermogen van de Chinese huishoudens en is het goed voor ongeveer 10 procent van het gezinsinkomen

Een nationale belasting op onroerende goederen zou waarschijnlijk de openbaarmaking vereisen van de vastgoedbezittingen van bedrijfsleiders en regeringsleiders, wat betekent dat een dergelijk beleid op weerstand zou kunnen stuiten, zelfs nu het land de corruptie hard aan het aanpakken is. Dat meldt CNBC.

Vastgoedcrisis bij Evergrande

Maar de laatste politieke ontwikkelingen in het land kunnen de beleidsmakers dat finaal duwtje geven om alsnog zo’n nationale belasting in te voeren. Tycoons bouwden ooit fortuinen op via ontwikkelaars als Evergrande door voor groei te vertrouwen op schulden. De Chinese overheid heeft die oplopende schuldenberg de jongste achttien maanden in het vizier genomen.

Voorts zei de Chinese president in augustus dat hij streeft naar “een gemeenschappelijke welvaart.” “Dat betekent dat buitensporige inkomens moeten worden beteugeld en de rijken moeten worden aangemoedigd iets terug te geven aan de samenleving”, klonk het toen.

“Het grote idee is natuurlijk om een gelukkige middenklasse te creëren, bestaande uit mensen die een eigen woning kunnen kopen, toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg en betaalbaar onderwijs”, zei David Roche, eigenaar van de financiële dienstverlener Independent Strategy, in een interview met CNBC. “En om dit te doen moet je ervoor zorgen dat huisvesting om te leven is. Bedoeling is dus dat je geen vastgoed koopt als investering of om te speculeren.”

Analisten verwachten niet dat China plotsklaps op nationaal niveau een vastgoedbelasting zal introduceren. “Wij denken dat Peking vastbesloten is om de vastgoedbelasting sneller in te voeren, maar toch voorzichtig te werk zal gaan en de belasting slechts geleidelijk zal invoeren”, schreef Ting Lu, hoofdeconoom China bij de financiële holding Nomura, afgelopen weekend in een nota.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.