China test nieuwe ruimtevaartcapaciteit met hypersonische raket

China heeft in augustus een geheime hypersonische rakettest uitgevoerd die kernkoppen kan dragen. Dat schrijft de Financial Times zaterdag. De lancering verraste de Amerikaanse inlichtingendienst. Het blijkt dat China verder staat in hypersonische technologie van de VS. 

Hypersonische raketten zijn vijf keer sneller dan het geluid en kunnen rond de 100 kilometer per minuut afleggen. De raketten zijn moeilijk neer te halen met klassieke antiraketsystemen, omdat ze zo snel vliegen en kunnen manoeuvreren. Eerder deze maand testte ook Rusland zo’n hypersonische raket uit. Die werd afgevuurd vanop een onderzeeër.

De raket van China, die getest werd in augustus, legde eerst een lange baan rond de aarde af. Normaal gezien worden experimenten met dat soort raketten aangekondigd door China, maar bij de test in augustus gebeurde dat dus niet. 

De raket miste haar doel met meer dan 32 kilometer. Toch meent China dat ze verbazingwekkende vooruitgang heeft gemaakt in hypersonische wapens en dat ze veel verder staan dan Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen hadden gedacht.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.