De IT-gigant IBM lanceert donderdag een app die het weer gedetailleerder en accurater voorspelt. De radius beperkt zich tot 3 kilometer, maar is net daarom veel preciezer dan andere weermodellen buiten Europa, de VS en Japan, die tot 10 kilometer gaan.
GRAF- wat staat voor Global High-Resolution Atmospheric Forecasting – zal data gebruiken van vliegtuigsensoren en smartphones om de temperatuur en de druk te meten.
Om dat allemaal te bundelen, bouwde IBM een supercomputer met de naam DYEUS. Die verwerkt 12.000 miljard stukjes data per dag en geeft elk uur een update. De meeste modellen die de hele wereld coveren, doen dat maar om de zes uur.
IBM kocht in 2016 het weerbedrijf The Weather Company en werd daarmee een leider in de weerbusiness. Het kreeg er meteen meer dan 5.000 klanten bij en kon 3 miljard datapunten, meer dan 40 miljoen smartphones en de data van 50.000 vluchten per dag raadplegen.
Economisch nut
In heel wat delen van de wereld zijn er te weinig data om accurate weersvoorspellingen te doen. Voor vliegtuigmaatschappijen is dat problematisch. Betere voorspellingen maken vluchten comfortabeler en vaak zelfs korter omdat de omleidingen al sneller kunnen vastgelegd worden. Wat dan weer brandstof spaart.
‘Elk bedrijf dat geen gebruik maakt van weermodellen, verliest geld’, zegt Cameron Clayton, het hoofd van de weerdivisie van IBM, aan de zakenzender CNBC. ‘Het weer heeft een invloed op alles, van leveringsketens tot wat we dragen. Als retailers, energiebedrijven, reisbedrijven en transportbedrijven daar een beter zicht op hebben, kunnen zij ook hun dienstverlening verbeteren.’
DYEUS
De supercomputer DYEUS, genoemd naar de god van de hemel in de Indo-Europese religie, gebruikt IBM-chips die ook in de snelste supercomputer in de wereld gebruikt worden. En hij gebruikt technologie van videogames om kaarten en dergelijke sneller en in hoge resolutie te laden. Het is de eerste samenwerking tussen een weerapp en een supercomputer.
IBM geeft geen kostenraming of omzetverwachtingen voor het project. Het werd ontwikkeld in samenwerking met het National Center for Atmospheric Research. Particulieren kunnen de data raadplegen via de app The Weather Channel.
De wereldwijde markt voor weersvoorspellingen was in 2016 goed voor 1,2 miljard dollar en de marktonderzoeker Allied Market Research schat dat die tegen 2023 tot 2,8 miljard kan groeien.