Cloud Gaming: vijf alternatieven voor Google Stadia

Google Stadia is gelanceerd maar de streamingdienst van Google vertoont nog wat kinderziektes. Wij zetten de alternatieven even op een rijtje.

1. Shadow

De Fransen van Shadow zijn anciens in de cloud gaming: ze zijn er al sinds 2016 mee bezig. Enkele testedities en miljoenen euro verder telt Shadow honderd personeelsleden en 70.000 abonnees.

Sinds de aankondiging van Google Stadia is Shadow van strategie veranderd en mikken ze eerder op de doorgewinterde gamer.

Er zijn nu bijgevolg drie herziene Shadow-abonnementen.

  • Shadow Boost: voor 12,99 kan u in Full HD spelen. Daarvoor geeft Shadow een configuratie van een grafische kaart van GTX 1080 met een RAM-geheugen van 12 GB, 256 GB opslagruimte en een quad core van 3,4 Ghz.
  • Shadow Ultra: voor 24,99 euro krijgt u games in 4K, of een een grafische kaart van RTX 2080, 16 GB RAM-geheugen en 512 GB aan opslagruimte, met een processor van 4 Ghz.
  • Shadow Infinite: 39,99 euro koopt u een hardcore-abonnement. Een grafische kaart van Titan RTX, een processor met 6 cores en 32 GB RAM-geheugen. U krijgt er 1 Terabyte opslagruimte bij.

Net zoals bij Google Stadia staat Shadow u toe om met uw PC, Mac, smartphone, SmartTV of ander scherm te spelen, samen met uw Shadow Box. Dat is de motor die uw games doet draaien. Opgelet: net zoals bij Google Stadia moet u wel een voldoende hoge downloadsnelheid hebben. Shadow raadt aan om niet onder de 15Mbps te gaan voor hun kleinste pakket.

De catalogus van Shadow is steviger dan die van Stadia. Ze omvat alle spelletjes die te vinden zijn op Windows 10 zijn. Of dat nu via Steam, Origin Access of Uplay is.

2. Sony PlayStation Now

In tegenstelling tot Shadow of Google Stadia zit PlayStation Now minder in de cloud. Het is te zeggen: PlayStation Now doet aan cloud gaming, maar u heeft wel degelijk een Windows-computer of PlayStation-console nodig om te spelen. Het spel zelf moet u niet aanschaffen.

Voor een abonnement van 14,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar krijgt u toegang tot de immense catalogus van PlayStation. Daar zitten 600 spellen in, van PS2 tot PS4, die beschikbaar zijn op 720p-kwaliteit. U kan ze ook offline spelen, als u ze heeft gedownload. PlayStation Now raadt 40 Mpbs aan, en zegt er meteen bij dat u het spel best op uw computer installeert.

Voor zij die graag multiplayer spelen: voor Playstation Now heeft u een Playstation Plus-abonnement nodig en omgekeerd.

Onze redactie deed al eens een test en op dit moment is het geen geweldige, maar ook geen vreselijke ervaring. De website is niet erg gebruiksvriendelijk en de catalogus bevat niet bepaald topgames. Er staan wel veel oudere, nostalgische games op. Maar PlayStation Now is als retrogamingmachine wel wat duur.

3. Microsoft xCloud

De dienst van Microsoft is al sinds 1 oktober beschikbaar voor enkele spelers. Een lanceerdatum voor het grote publiek is er nog niet en Microsoft houdt ook de lippen stijf op elkaar.

Maar wat weten we dan wel al van Microsoft xCloud? Enkele beperkingen kennen we al. Er zullen slechts een beperkt aantal spellen beschikbaar zijn: Halo 5 – Guardians, Gears 5, Killer Instinct en Sea of Thieves kennen we al. Die beperkte catalogus zal zonder twijfel nog aangevuld worden.

4. Nvidia GeForce Now

Nvidia is intussen officieel verkrijgbaar voor Android in Zuid-Korea. De catalogus is zeer uitgebreid: meer dan 400 recente spelletjes, allemaal te spelen zonder verdere installatie. U heeft wel nog een joystick nodig, eventueel via bluetooth.

We weten nog niet welke smartphones, tablets en smartTV-modellen compatibel zullen zijn met de Nvidia. Samsung en LG zijn alvast goede kandidaten. Ook duidelijk: uw Android moet zeker op versie Android 5 draaien.

Op PC en Mac-niveau en op Shield-tv bestaat er al een Nvidia-bèta die de komende maanden zal uitbreiden. Een lanceerdatum is er nog niet. Ook over abonnementen en prijzen is nog weinig tot niets geweten.

5. Apple Arcade

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=frLeePH8W9Y&feature=emb_logo

Apple Arcade staat op de rails sinds begin oktober 2019. Het aanbod, met gratis trials, is momenteel vrij beperkt. Toch belooft Apple Arcade meer dan 1.000 spelletjes.

Het voorgestelde abonnement is behoorlijk goedkoop in vergelijking met dat van de concurrentie: 4,99 euro. Daarmee kan u zonder reclame gamen, met zes mensen. Apple Arcade is compatibel met iPhone, iPad, Mac en Apple TV. U kan ook downloaden en offline selen.

Voor Apple Arcade heeft u iOS 13 nodig, op alle Mac-producten. U kan trouwens prima switchen tussen spellen. Beginnen op de iPad en eindigen op je Apple TV is geen probleem.

Het grote verschil tussen Google Stadia en PlayStation Now is dat u de spelletjes wel degelijk moet downloaden. Dat compliceert de zaak enigszins op een smartphone, waar de opslag beperkt is.

Verder is de grootste vraag vooral het aanbod. Momenteel doen zowel Google Stadia als Shadow het dan beter, zij het aan een hogere prijs.

6. De anderen

Zowel EA, Amazon en Nintendo werken nog aan cloudgamingprojecten, maar die zijn nog niet klaar. Wat wel duidelijk is: cloud gaming is de toekomst. Waarom een dure console of pc aanschaffen als een scherm goed genoeg is. Geen dure grafische kaarten meer, geen nieuwste-generatie console meer. Het zou best kunnen dat de PlayStation 5 en de volgende Xbox de laatsten in hun soort zijn.

Dat wil niet zeggen dat cloud gaming al volledig klaar is voor het grote publiek. De bestaande diensten kennen nog wat groeipijnen, als die miljoenen spelers moeten bedienen, zit er nog wel wat foutmarge op. Niet alleen omdat alle spelers de bandbreedte moeten hebben om te spelen. De service moet ook allerlei hardwarematige vereisten aankunnen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.