BRIC-landen bekijken mogelijkheid gemeenschappelijke cryptomunt

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – die samen de BRICS vormen – streven naar de introductie van een gemeenschappelijk betaalsysteem. Daarbij zou ook mogelijk sprake kunnen zijn van een gemeenschappelijke cryptomunt.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van uitspraken van Kirill Dmitriev, hoofd van het Russische Fonds voor Directe Investeringen, ter gelegenheid van een BRICS-samenkomst in Brazilië.

Het initiatief moet de landen helpen om de dominantie van de Amerikaanse dollar in het wereldwijde betaalverkeer te verminderen. Verdere concrete stappen voor de introductie van het nieuwe systeem zijn echter nog niet genomen.

Transacties

‘De integratie van de nationale betalingssystemen van de BRICS-landen in een gemeenschappelijk platform kan een antwoord helpen bieden voor de toenemende risico’s waarmee de wereldwijde betaalinfrastructuur te maken dreigt te krijgen,’ aldus Dmitriev.

Hij wijst er daarbij op dat het aandeel van de Amerikaanse dollar in de Russische buitenlandse betalingen de jongste vijf jaar al van 92 procent naar 50 procent is herleid. Tegelijkertijd is het aandeel van de Russische roebel in die transacties van 3 procent naar 14 procent opgevoerd.

Dmitriev benadrukt ook nog dat transacties tussen de BRICS-landen 20 procent van de wereldwijde stroom aan buitenlandse directe investeringen vertegenwoordigen. De eerste suggesties van een gemeenschappelijk BRICS-betaalplatform doken vier jaar geleden op. Ook toen lag Rusland aan de basis van gesprekken rond een mogelijk gezamenlijk initiatief.

Swift

Rusland was een jaar voordien al gestart met de ontwikkeling van een alternatief voor het internationale betalingsplatform Swift. Daarmee reageerde het land op de sancties die het westen aan Rusland hadden opgelegd wegens diens bemoeienissen in Oekraïne.

Elvira Nabiullina, gouverneur van de Russische Centrale Bank, zei eerder dit jaar al dat het onafhankelijke platform klaar was om Swift te vervangen. Hierdoor wil Rusland volgens haar beletten ooit afgesneden te kunnen worden van het wereldwijde betalingsnetwerk.

Over de concrete invulling van de plannen zijn nog geen mededelingen gedaan. In het verleden hebben Russische beleidsvoerders zich steevast tegen de introductie van virtuele valuta uitgesproken. Volgens hen konden cryptomunten immers worden gebruikt voor het witwassen van geld of het financieren van terrorisme.

Inmiddels is echter gebleken dat onder meer China denkt aan de introductie van een eigen virtuele munt. Daarnaast zijn er ook initiatieven zoals Libra, de aangekondigde virtuele munt van het sociale netwerkbedrijf Facebook. Al die initiatieven kunnen volgens experts de dominantie van de Amerikaanse dollar in het wereldwijde betaalverkeer aantasten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.