Shell heeft bezittingen ter waarde van 9,5 miljard dollar (ruim 8 miljard euro) in het grootste olie- en gasveld in de Verenigde Staten verkocht aan branchegenoot ConocoPhillips. Het gaat om een van de grootste verkoopdeals van Shell in de afgelopen jaren. De reden? Mogelijk hoopt het bedrijf zo sneller de duurzaamheidsdoelen te bereiken.
Het gaat om bezittingen in het Permian-veld in de staat Texas, waar Shell dagelijks het equivalent van ongeveer 175.000 vaten olie uit de grond haalt.
‘Core’-regio
Shell heeft sinds 2012 rechten in het gebied en is momenteel actief op een oppervlakte van meer dan 900 vierkante kilometer. Het was al langer duidelijk dat Shell overwoog belangen in het olie- en gasveld af te stoten.
Het totale Permian-veld heeft een oppervlakte van bijna vier keer dat van heel Nederland en is goed voor 40 procent van de olie- en gasproductie van de VS.
Shell exploiteert net als andere oliebedrijven als Chevron en Exxon een deel van het veld. Het is momenteel goed voor 6 procent van de olie- en gasproductie van Shell. Het Permian-veld werd in de strategie van Shell eind vorig jaar nog bestempeld tot een van de negen ‘core’-regio’s van het bedrijf.
Verlaging CO2-uitstoot
Door een uitspraak van de rechtbank in Den Haag, eerder dit jaar, moet Shell echter sneller werk maken van de verlaging van de CO2-uitstoot. Om dat te bereiken moet Shell bijvoorbeeld meer investeren in CO2-neutrale energiewinning, de uitstoot van eigen fabrieken verlagen, klanten aansporen dat ook te doen en minder geld steken in olie- en gaswinning.
‘Aantrekkelijke deal’
In het vierde kwartaal van dit jaar hoopt Shell de deal met ConocoPhillips af te ronden. In een verklaring spreekt Shell van een ‘aantrekkelijke deal’.
Van de opbrengsten zal vervolgens 7 miljard dollar verdeeld worden over de aandeelhouders, bijvoorbeeld door middel van aandeleninkoop. De rest van het geld wil Shell gebruiken om de eigen balans te versterken.
Verlies in coronajaar
Met de wijze waarop de olie in het Permian-veld gewonnen wordt, het zogenoemde ‘fracking’ (zie kader), zijn doorgaans meer kosten gemoeid dan met normale oliewinning. Door de lage olieprijzen van de laatste jaren was het heel lastig om winstgevend te zijn in het gebied.
In coronajaar 2020 leed Shell op de bezittingen een brutoverlies van 491 miljoen dollar. Maar inmiddels zijn de olieprijzen weer flink opgelopen. Dat maakt het mogelijk om de bezittingen voor een relatief gunstige prijs van de hand te doen.
Fracking
In het Permian-bassin wordt olie en gas door middel van ‘fracking’ geproduceerd. In het Nederlands heet dat schalieolie en -gas. Deze nog vrij nieuwe vorm van oliewinning heeft in de afgelopen jaren de productiecapaciteit van de VS sterk verhoogd.
Kritiek van milieuorganisaties is dat door deze manier van olie- en gaswinning het milieu extra wordt beschadigd. Met fracking wordt er water met chemicaliën onder hoge druk in het gesteente gespoten. Dat gesteente breekt waarna olie en gas vrijkomen. In Europa wordt deze manier van energiewinning niet toegepast.
Shell blijft grote speler
Persbureau Bloomberg meldt dat de waarde van het aandeel op de nabeurs van ConocPhillips in de uren na de deal licht daalde, dat van Shell steeg enigszins.
De stap betekent niet dat Shell de Verenigde Staten de rug toekeert. Shell benadrukt al meer dan een eeuw energie te leveren aan Amerikaanse klanten. Het bedrijf zegt van plan te zijn om nog decennialang een grote speler te blijven op het gebied van energie in het land.