Het Amerikaanse internetbedrijf Google moet in Frankrijk een boete van 500 miljoen euro betalen, zo heeft de Franse concurrentiewaakhond bepaald. De zaak draait rond de zogenaamde naburige rechten op nieuwsberichten. De internetgigant publiceerde fragmenten van Frans nieuws, maar deed dat zonder goede onderhandelingen over de vergoeding van dat nieuws. Intussen is een akkoord tussen Google en persbureau AFP wel nabij.
500 miljoen euro boete voor Google in Frankrijk
Waarom is dit belangrijk?
Google moet uitkijken dat het geen oneerlijke concurrent wordt voor kleinere mediakanalen. Google is een gigantisch bedrijf met een enorm bereik. Media die kwaliteitsvolle artikels aanleveren, verwachten dat de internetgigant daar geen misbruik van maakt.Google heeft zelf een nieuwskanaal en wil dat globaal inzetten. Volgens de Franse mededingingsautoriteiten heeft de gigant niet voldaan aan een bevel om een deal te sluiten met Franse mediabedrijven over het plaatsen van hun nieuwsberichten. Google kreeg vorig jaar opdracht van de Franse karteltoezichthouder om een deal te sluiten over het plaatsen van nieuwsartikelen op Google News Service, maar heeft daaraan geen gehoor gegeven.
Het gaat om de grootste boete van de Franse concurrentieautoriteit ooit, legde voorzitter Isabelle De Silva uit aan de pers. De sanctie houdt rekening met de buitengewone ernst van de overtreding en het gedrag van Google, klinkt het.
Daarnaast moet Google ook zelf voorstellen welke vergoeding ze voor het gebruik van beschermde inhoud aan de uitgevers en persagentschappen willen geven. Als dat voorstel uitblijft, kan de waakhond dwangsommen tot 900.000 euro per dag afdwingen.
Google gaat niet akkoord
Google is “zeer ontgoocheld” door de beslissing, volgens hun woordvoerder. De internetreus zou tijdens de onderhandelingen wel te goeder trouw gehandeld hebben. “Deze boete weerspiegelt noch de inspanning die we gedaan hebben, noch de realiteit van het nieuwsgebruik op ons platform.” De boete is volgens Google voor aan onderhandelingen die liepen tussen mei en september vorig jaar. Google had sindsdien wel samengewerkt met uitgevers en persagentschappen rond die naburige rechten, klinkt het.
De concurrentieautoriteit wijst Google erop dat het de nieuwe dienst Google Showcase wilde creëren, en daarbij een specifieke discussie over de naburige rechten weigerde op te starten. Bovendien weigert Google de inhoud van persbureaus op te nemen en sluit het alle niet-algemene pers uit. Google zou ook niet alle nodige gegevens voor de evaluatie van de vergoeding doorgegeven hebben aan de persbedrijven.
Damage control
Snel nadat de Autorité de la concurrence de boete wereldkundig maakte, maakten Google en AFP bekend dat een akkoord nabij is. “De gesprekken met Google zijn goed opgeschoten en wij zijn dicht bij een akkoord”, zegt AFP-CEO Fabrice Fries in een gemeenschappelijke verklaring. Volgens Sébastien Missoffe, de topman van Google Frankrijk, draait dat akkoord rond een “globale licentie” voor het gebruik van AFP-inhoud bij Google’s diensten, en een vergoeding voor de naburige rechten voor de perspublicaties van AFP.
Lees ook: “Google, Facebook en Twitter dreigen met vertrek uit Hongkong”
(tb)